DE&CO (Design and Construction), Boğaziçi Üniversitesi Yapı Kulübü’nün 2007’den bu yana farklı ülkelerden, farklı şehirlerden gelen lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirdiği Geleneksel Uluslararası Çelik Köprü Yarışması’dır.
Yarışma estetik, ağırlık, deplasman, kurulum süresi olmak üzere dört temel kategoride değerlendirilir. Bu kategoriler maliyet olarak belirlenir. Her kategori kendi katsayısı ile çarpılarak toplam maliyete eklenir. Bu sebeple optimum ilkesi belirlenirse en az maliyet ile yarışmayı kazanmaya bir adım daha yaklaşılır. Son teslim tarihi duyurulduğu andan itibaren ön eleme kriteri olan köprü tasarımı hikayesi ve takım hikayesini iletme süresi 2 aydır. Asıl heyecan ön elemeyi geçen takımlar arasında olduğunuz açıklandıktan sonra başlar. Sponsor arayışı köprünün imal edilmesi, kurulum için ihtiyaç duyulan malzemelerin tedariki (cıvata, tulum, eldiven vs.) yarışmaya 3 ay kaldığı süre zarfında tamamlanması gerekir.
Köprü tasarımı; De&Co resmi sayfasında bulabileceğiniz kural dosyasında tüm detaylarıyla yarışma unsurları belirtilmiş bulunmaktadır. Genel hatları ile ele alacak olursak tasarlayacağımız bu köprü nehir yatağının iki kıyısına yerleştirilecek 6 metre uzunluğunda 2 metre yüksekliğinde 90 cm genişliğinde olacak şekilde boyutlandırılmalıdır. Köprüyü oluşturan her bir parça ise maksimum 120 cm olmak zorundadır. Estetik kriterinde ise güçlü bir hikâye ve bu hikâyeyi tasarıma yansıtmak önemli unsurlarından biridir.
Biz tasarımımızda eski çağlarda yaşamış bir mühendisten esinlenerek onun imkansızlıklar içinde icat ettiği kanatlardan, kanatların dengesi ve hafifliğini de öne çıkararak 15 yıldır düzenlenen bu yarışmada tasarlanan en hafif köprüyü ortaya çıkarmayı başardık. Köprümüzü tamamlayan renkleri ise liderlik güç ve dengeyi temsil eden kırmızıyı, deniz kadar görkemli olması sebebiyle maviyi kullanarak hikayemizi tasarımımıza aktarmayı başardık.
Ön eleme sonrası hazırlık süreci; çelik fabrikasında köprünüz imal edildikten sonra, yarışma kriterlerinden olan zamana karşı kurulum için takım ile çalışmalara başlanır. Takım 4-5 kişiden oluşmaktadır. Ne kadar az sürede kurulumu tamamlanırsa maliyet katsayısı o kadar düşük olacaktır.
Sponsorumuz Rijit Mühendislik’in yöneticisi Zafercan Atacan’ın katkılarıyla tüm imalat süresi boyunca fabrikada bulunma fırsatı edindik. Bu süreçte imalatın her aşamasında bulunduk. Sonrasında okulumuzun laboratuvarında kurulum hızımızı artırmak ve süresini kısaltmak için birçok kez antrenman yaptık.
Yarışma haftası; Boğaziçi üniversitesinin Güney kampüsünde gerçekleşen yarışma 5 günden oluşuyor. Birinci gün köprü tasarımı ve hikayesi hakkında sunum, ikinci gün estetik değerlendirme, parça boyutu ölçümü, üçüncü gün kurulum antrenmanı, dördüncü gün zamana karşı kurulum ve deplasman ölçümü ve son gün ise sonuçların açıklanması ile hafta sonlandırılıyor.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri Onur Yarımpabuç, Hatice Tamaz, Emirhan Avcı, Betül Gezgin ve Salih Dinçsoy’dan oluşan The Optimum ekibi olarak, tüm aşamaları en iyi şekilde tamamlayıp yarışmadan birinci olarak ayrılmış bulunmaktayız. En hafif en hızlı kurulum süresi ve en iyi deplasman değerine sahip olarak köprümüz İkarus ile okulumuz ve şehrimizi temsil ederek bu ödülü ve birçok deneyimi başarıyla kazandık.
Her zaman yanımızda olan başta Rijit Mühendislik, Zafercan Atacan ve İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’ne teşekkürlerimizi iletiyor, daha birçok projede, yarışmada yer almayı ve öğrenmeye devam etmeyi diliyoruz.