Buca-Bornova tünel şantiyesi gezisi

Mehmet Burak
Ege Üniversitesi 3. Sınıf Öğrencisi

genç-İMO İzmir olarak Buca ile Bornova arasındaki İzmir’in en uzun tüneli unvanına sahip olacak olan tünele teknik geziye gittik. Stajımı orada yapmamın verdiği gururla arkadaşlarıma öncülük ettim ve bu alanda bilgi sahibi olmalarına yardımcı oldum. Birçok üniversiteden ve farklı sınıflardan katılım olması kaynaşma açısından çok faydalı oldu.
Geziyi düzenlediğimiz tünel; Yeni Avusturya Tünelcilik Metodu (NATM) ile ilerliyor. Bu metodla ortalama her bir metrede çelik iksalar yerleştirerek püskürtme beton çelik hasır ve bulon gibi destekleyici elemanlarla dayanım sağlanarak ilerleniyor. Tecrübeli mühendis ve çalışan kadrosuyla en kısa zamanda İzmir trafiğine nefes aldıracağından hiç şüphemiz yok.
Teknik gezi bir sabah ve bir öğlen olmak üzere iki grup olarak gerçekleşti. Tek grup olmaması birlik ve beraberlik sağlanamama açısından biraz üzdü. Şantiyeye gittiğimizde tünelde çalışan mühendis kadrosu bizi çok güzel şekilde karşıladı ve tünelde kullanılan kazı makineleri hakkında kısaca bilgi verdiler. Daha sonra şantiye ortamı ve şantiye hayatı hakkında bilgi verdikten sonra tünele ilerleyerek görsel örneklerle tünelin destek elemanlarını anlattılar. Böylelikle tünelle ilgili arkadaşlarımın kafalarındaki sorular cevaplarını buldu ve bence ileride mühendislik hayatlarında tünellerde görev almak isteyebileceklerdir.
Sonuç olarak genç-İMO örgütlenmesi için teknik olarak yapılan geziler, konferanslar ve seminerler önemlidir. Ayrıca insanları farklı alanlarla tanıştırarak hangi alanda uzmanlaşacakları konusunda onlara yardımcı olmak da önemlidir. Bu yüzden daha çok teknik etkinlikler bekliyoruz.