İMO İzmir Şubesi Sosyal ve Kültürel Komisyonu olarak, ilk etkinliğimizi 15 Haziran 2018 günü “SMYRNA” gezisi ile gerçekleştirdik. 4 Ekim – 7 Ekim 2018 arasında ise, GAP turu düzenleyerek, Mardin, Gaziantep, Urfa ve Hatay’ı gezdik.
8 Aralık 2018 günü ise, 30 üye ve eşleriyle beraber, Şirince, “Matematik Köyü”ne inceleme gezisi yapıldı. İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı bir mahalle olan Şirince, Mübadele sürecinde Türklerin yerleşmesiyle birlikte nüfusunda artış meydana gelen köy, o döneme kadar bağcılık, zeytincilik ve şarap üretimiyle tanınıyordu. Günümüzde üzüm ve zeytinciliğin yanında şeftali, incir, elma, ceviz gibi meyve üretiminin yapıldığı köyün, ana gelir kaynağı turizmdir.
Otobüsümüzü Şirince’de bırakarak, “Ali Nesin Matematik Köyü”ne doğru yayan yürümeye başladık. 1,5 kilometrelik yol, ancak taksilerin geçişine olanak veriyordu. Yol boyunca, güzellikleri fotoğraflayarak, köye ulaştık.
Köyde bizi karşılayan, köyün eğitmeni Ayça Hanım, bizleri bir anfitiyatroya götürerek, “Matematik Köy”ü hakkında tanıtım yaptı. Verdiği bilgiler özetle şöyleydi;
“1995’te yurda dönen Matematik Profesörü Ali Nesin, eğitim verdiği üniversite öğrencilerinin yetersizliğini görerek, onları önce akşamları evinde, sonra hafta sonları Nesin Vakfı’nda ağırlamış, bu da yeterli olmayınca 10 yıl boyunca Türkiye’nin çeşitli yörelerinde her yaz 6-7 haftalık yazokulları düzenlemiştir. Son üç yılında bütün Türkiye’ye açılan yazokulları büyük rağbet görmüş ve son derece verimli geçmiştir. Zamanla her yaz konaklanacak, yemek yenilecek, ders yapılacak, çalışılacak, çamaşır yıkanılacak mekânların bulunmasının zorlukları ve maliyeti anlaşılmış ve sadece matematiğe ayrılmış bir mekân yaratmanın cazibesi üstün gelmiştir. Sonuçta Matematik Köyü projesi ortaya çıkmıştır. Nesin Vakfı’na ait olan Şirince’deki Matematik Köyü tamamen halkımızın bağışlarıyla ve gençlerin gönüllü emeğiyle imece usulüyle kurulmuştur ve 2007’den beri gençlere hizmet vermektedir.
Kuruluşunda sadece üniversite öğrencilerini hedefleyen “Matematik Köyü”, yoğun talebe dayanamayarak kuruluşundan bir yıl sonra kapılarını ilkokuldan lise ve üniversiteye kadar her seviyede öğrenciye açmıştır. Kâr amacı gütmeyen, “Matematik Köyü”nün yegâne amacı gençlere matematiği öğretmektir. Eğitmenler ülkenin ve dünyanın dört bir yanından gönüllü gelen akademisyenlerdir. Üniversite giriş sınavlarına ya da herhangi bir eğitim ya da sınav sistemine bağlı olmadan, sadece profesyonel matematikçilerin anladığı anlamda matematiği gençlere öğretmeyi ve böylece gençleri matematiksel araştırmaya heveslendirmeyi amaçlar.
Nesin Matematik Köyü, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı olan Şirince köyünün 1 kilometre uzağındaki Kayser dağının yamaçlarındadır. Toplam arazi 37,5 dönüm dolayındadır ve doğanın içindedir. İnşaat esnasında kayda değer bir ağaç kesimi olmadığı gibi, kuruluşundan bu yana Köy’e ve yakın çevreye 4500’den fazla ağaç ve büyük bitki dikilmiştir. Şu anda öğrenci konaklaması için toplam yatak kapasitesi 161 olan 15 koğuş ve eğitmenlerin ve çalışanların konaklaması için toplam yatak kapasitesi 106 olan 54 ev bulunmaktadır. Konaklama tesisleri dışında, 4 kapalı derslik ve 200 kişilik konferans salonuna sahip, yaklaşık 7000 kitaplık bir matematik, sanat ve felsefe kütüphanesi vardır. Binalarımız taştan yapılmıştır. Yaz aylarında öğrenciler çadırlarda da kalabilirler.”
Köy içinde serbest dolaşım yapan grup, bol bol fotoğraf çekerek, aynı yoldan Şirince’ye dönerken, hemen herkes, “Matematik Köyü”nde çocuklarını veya torunlarını okutmanın düşünü kuruyordu.
Şirince’ye 4-5 yıldır gitmiyordum, köy tamamen turizme açılmış, hatta ülkenin birçok yerinden gelen ticarethaneler, burada işyeri açmışlardı, köy halkı da yaptıkları el sanatları ve gıdaları satmakla meşguldüler.
Geçtiğimiz yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen St. John Baptist Kilisesi’ni gezdik, içinde Şirince halkı ile ilgili bir sergi de bulunuyordu. Şirince’nin sırtlarından dolaşarak merkeze inerken, birçok eski evin onarıldığını gözlemledim.
Tarihi okul binasının bir kısmında Şirince Taş Mektep Müzesi’ni gezdik. Müze Tanzimattan Cumhuriyet dönemine kadar Osmanlı’nın eğitimdeki yenileşme sürecini ve Cumhuriyet dönemi eğitim sisteminin izlerini obje, fotoğraf ve belgelerle sunuyordu. Anadolu’da yıkılmış olan “Taş Mektep”lerin adını Şirince’deki bu okula verenlere teşekkür borçluyuz.
Güzel geçen gezimiz, katılanların memnuniyeti ile sona erdi… Yeni gezilere üyelerimizi bekliyoruz…