DEÜ’de Uzaktan Eğitim Karmaşası – #DeüSınıftaKaldı

DEÜ Uzaktan Eğitim
Tufan Can Temel
Dokuz Eylül Üniversitesi

Dokuz Eylül Üniversitesi, Covid-19 pandemisinin başlangıcının ardından 16 Mart’ta ilan edilen üç haftalık tatil sonrası, geçtiğimiz günlerde bahar yarıyılını uzaktan eğitimle tamamlayacağını duyurdu. 23 Mart’ta Microsoft Teams üzerinden başlayan uzaktan eğitim serüvenimize, 6 Nisan’da SAKAI tabanlı bir Öğrenci Yönetim Sistemine okulca kademeli olarak geçiş yaparak devam ettik. Sisteme geçişimizin sebebinin “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) çerçevesinde her türlü verinin üniversitemizin kontrolünde/bünyesinde tutulması gerekliliği ve özellikle sizlerin internet kota kısıtlamaları nedeni ile” olduğu açıklandı. Benim buna ilişkin birkaç sorum olacak;

Kişisel verilerimizin tam olarak korunmadığını düşünüyorsanız neden daha öncesinde bu sistemi kullandık?

Ya da şu an SAKAI tabanlı sistem çöktüğü için Microsoft Teams üzerinden eğitimimize devam etmemiz ne kadar sağlıklıdır?

Türkiye’de bu süreçte uzaktan eğitimini Microsoft Teams programı üzerinden yürüten diğer üniversiteler Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) çerçevesine aykırı mı davranmaktadırlar?

SAKAI sisteminde internet kota kısıtlamamızı nasıl kaldıracaksınız, buna ilişkin herhangi bir çalışmanız var mıdır?

Uzaktan eğitim sistemi ortaya koyulurken bizlere yetkili internet altyapımızın olup olmadığı, bilgisayar ve tablet gibi teknolojik aletlere ulaşıp ulaşamadığımız sorulmamıştır. Daha öncesinde devam eden yüz yüze eğitimlerimizde de ders materyallerine ulaşımımız konusunda sıkıntı yaşarken online sistem üzerinden verim alıp alamadığımızın tartışılması garip bir durum olmaktan ileriye gitmiyor. Bazı hocalarımızın, sistemden sadece. pdf formatlı ders notu paylaşması ise komik olmakta… “Uzaktan eğitim sistemine herhangi bir şekilde erişemeyen arkadaşlarımız ne yapacak?” sorusunun tek cevabının, hak dondurma işlemi olarak verilmesi sistemin vahimliğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Hükümetin açıkladığı tedbir paketinde öğrencilere dair herhangi bir tedbirin olmaması bunu gösteriyor. Kâr için değil halk sağlığı için tedbirler istiyoruz.

Üniversitemize geri döneceğimiz tarih 1 Haziran olarak açıklandı. Sayın Yetkililer 1 Haziranda Koronavirüs pandemisinin son bulacağını mı düşünüyorsunuz? Eğer pandemi devam edecek olursa çözümünüz bizlerin bir dönem daha kaybetmesi mi olacaktır?

Biz TMMOB İzmir İKK öğrencileri olarak yaşadığımız sorunlarımızı dile getirmek amacıyla DEÜ’deki uzaktan eğitim sorunlarını temel alarak Twitter’da #DeüSınıftaKaldı etiketi ile 17 Nisan günü bir sosyal medya kampanyası başlattık. Kampanyamız epey ses getirdi. Bu etiketle binlerce gönderi paylaşılarak, konu sosyal medyada ülke gündemine yerleşti. Gazetelerde haber olduk. Rektörlük zorunlu olarak dekanlara tek metinle videolu açıklama yaptırdı ve bu süreçte yaşanan sıkıntılar nedeniyle Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Çavaş da görevinden alındı.

Çarklar dönüyor, işçiler ölüyor. Koronavirüs pandemisi ve hükümetin uyguladığı, haklarımızın gasbedildiği politikalar gün geçtikçe bizler için risk teşkil etmeye devam ediyor, çünkü aile bireylerimiz çalışmak zorunda. Çözüm ise sokağa çıkma yasağı değil ihtiyaçlarımızın karşılandığı karantinadır.

Haklarımız için mücadelemiz sürecek.

Önümüzdeki 1 Mayıs’ta maalesef alanlarda olamayacağız fakat sloganımız burada dursun:

“RANT İÇİN DEĞİL HALK İÇİN MÜHENDİSLİK”

Konuyla ilgili haberler:

https://www.evrensel.net/haber/402585/dokuz-eylul-universite-ogrencilerinin-uzaktan-egitim-sorunlari-suruyor

https://www.gazeteduvar.com.tr/gundem/2020/04/19/uzaktan-egitim-dokuz-eylul-universitesinde-kaosa-donustu/