Pandemi Sürecinde Üniversite Eğitimi

Uygar Ünal

Herkesin de bildiği gibi bütün dünya  pandemi süreci denilen zor bir süreçten geçiyor. Etkileri önlem alınmadıkça her geçen gün daha da artıyor. Tabi bu süreçten fazlasıyla nasibini alan bir eğitim dönemi de var. Bu sıkıntılı sürecin öncesinde de düzgün çalışamayan eğitim mekanizması pandemiden sonra maalesef daha da kötüye gitti. Biz öğrenciler bu dönemde birtakım sıkıntılar yaşadık. Şunu belirtmek isterim ki virüs kimsenin isteği doğrultusunda olabilecek bir durum değil. Fakat bu bir gerçek ve düzgün yönetilmez ise sonuçları çok ağır olabilir.

Pandemi sonrası her üniversite kendi senatosunun kararıyla bazı çözüm yollarına başvurdu. Bazı üniversiteler uzaktan canlı dersler olacak dedi ve dersler kayıt altına alınıp istenildiği zaman izlenebilecek dedi. Bu karar bazı soru işaretlerini beraberinde getirdi. Evinde internet erişimi olmayan öğrenciler ne yapacak? İnterneti bir şekilde olup uygun donanıma sahip olmayan teknolojik alete sahip olmayan öğrenciler ne yapacak? Bunlara çözüm ararken yetersiz kalan bir dönem geçirmeye devam ediyoruz. Bu durum dersleri pdf, not vs. şeklinde atma kararı alan üniversitelerde eğitim gören öğrenciler için de büyük bir sorun yarattı. Gelelim bir de bu uzaktan eğitim sistemini değişken kararlarla farklı sistemler arasında sürekli geçiş yaparak ders aksatma durumu yaşayan bazı üniversitelere. Önce başka bir sistemi kullanıp daha sonra verilerin gizliliğini bahane ederek kendi oluşturduğu bir programa geçiş yapan bir üniversitemiz, sistemin altyapıyı kaldıramaması sonucu mağduriyet oluşturdu. Maalesef sürecin yönetilememesi kötü sonuç doğurdu.

Değinmek istediğim bir konu da verimsiz geçen bir eğitim dönemi. Alınan kararlar doğrultusunda bazı bölümler sadece ders notu atarak ve sonrasında ödev vererek dönemi kapatmak istedi. Bu durumda yine mağdur ve istediği, hak ettiği eğitimi göremeyen öğrenci arkadaşlarımız oldu. Yanlış durumlardan bir tanesi de hocaların keyfiyeti doğrultusunda bütün yükü öğrenci üzerine yıkıp işin içinden çıkmak istemesi. Nasıl olsa notu yolladım ödevi de veririm dönemi kapatırım düşüncesiyle öğrencilerin bir dönemini hiçe saymalarına sebep oldu.

Mühendislik fakültelerinin ortak sorunu olan fiziki şartlar uygun olmadan açılan mühendislik bölümleri uzaktan eğitimde de yeterli bilgiyi aktarma konusunda sorunlar yaşattı. Ülkemizde mühendisliğin maalesef artık kıymet görmediği dönemdeyiz. Üniversite sınavında eksi net fizik yaparak mühendislik kazanan öğrencilerin durumu aslında akademisyenler tarafından da görülmekte fakat hala bir kontenjan azaltma, sıralamalarda bir düşüş söz konusu değil. Haliyle donanımsız olarak kazanılan bölümde böylesine bir pandemi süreci geçirmek tamam ile bilimden uzak hale geliyor. Mühendislik derslerinin ne kadar karmaşık ve uygulamalı öğrenme ihtiyacı olan dersler olduğunun hepimiz farkındayız. Uzaktan eğitim bunun ne kadarını karşıladı diye düşünürsek işin içinden çıkamıyoruz. Kritik sınıflarda yani mühendislik derslerinin en yoğun olduğu dönemde böyle bir süreç biz öğrencilerin eksik birer dönem geçirmemize neden oldu. Tabi bu süreçte elinden geleni yapan hocalarımız da oldu. Gerek canlı yayınlanan derslerde gerek ödevlendirmelerde ellerinden geleni yaptılar. Fakat normal dönemde de bir mühendislik dersini slayttan okuyan uzaktan eğitimi de farksız geçiren hocalarımız için çok rahat ve eğlenceli olduğunu düşünüyorum. Ve benim asgari ücretle evini zor geçindiren işçim sırf çocuğu okusun diye evine internet bağlatıyor. Bunun karşılığında oturduğu yerden slayt okuyan, ders notu atan hocalarımızın vicdan muhasebesi yapmasını öneriyorum.

Bir diğer husus tabii ki sınavlar. Herkesin düşünüp nasıl olacağı hakkında stres yaşadığı önemli bir konu. Söylentiler, ödevlendirme ve online sınav yapılacağı bunun seçiminin de hocalara bırakılacağı doğrultusundaydı. Yine her zamanki gibi geç alınan bir senato kararı söylentileri doğruladı. O andan itibaren öğrenciler kendi ödevlerini yaptıracak, sınavlarda yardımcı olacak birilerini bulmaya çalıştı ve halen çalışıyor. Ücret karşılığı ödev yapmalar, sınav çözmeler vb. Herkes işin kolayını bulup zaten çöpe atılmış durumda olan dönemden bir an önce kurtulmak istiyor. Bu da dediğim gibi zaten bir düzeni olmayan bu sistemin daha da kötü bir dönemi olarak geçiyor.

Sonuç olarak evde kaldık ama aynı zamanda eğitimsiz de kaldık. Belirsizlik bizlerin psikolojik olarak sıkıntılar yaşamamıza neden oldu. Daha sistemli ve verimli bir süreç geçirmeyi dilerdik. Umarım eğitim sistemi düzelmeye başlar ve bilimin ışığında ilerlemeye devam eder. Halkın hizmetinde donanımlı mühendisler olarak eğitim almak istiyoruz.