Virüse karşı omuz omuza

Eylem Ulutaş Ayatar
İMO İzmir Şube Başkanı

“Ne geçmiş tükendi ne yarınlar
Hayat yeniler bizleri
Geçse de yolumuz bozkırlardan
Denizlere çıkar sokaklar”

47. Dönemin başından itibaren üyelerimiz ile yan yana gelebilmemizi engelleyen pandeminin belirlediği şartlarda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Dönem başında programımıza aldığımız başlıkların yanı sıra oluşturduğumuz kurul/komisyonlarda görev alan üyelerimizden gelen konuları da gündemimize ilave ederek yürüyeceğiz.

Oda politikası olarak sahip çıktığımız meslekte uzmanlaşmanın sağlanması üzerine çalışmak ve Şubemizin teknik yönünü geliştirmek hedefiyle, daha önceki dönemlerde oluşturduğumuz komisyonlarımıza ilave olarak, bu dönem Şubemizde 7 uzmanlık alanımızı içeren program oluşturmak üzere çalışacak Teknik Kurullarımızı oluşturduk. Seminer, kurs, çalıştay ve söyleşi gibi etkinliklerimizi tüm kurul/komisyonlarda görev alan meslektaşlarımızın bilgi ve deneyimini kullanacağımız bir dönem olması hedefiyle planlamaktayız.

İnşaat Mühendisliği Bölümlerinin kontenjanlarının azaltılması ve başarı sıralaması üzerine yapmış olduğumuz imza kampanyasının etkili olduğunu ancak yetmediğini düşünüyoruz. Kamu kurumları ve yerel yönetimlere istihdamın arttırılması, çalışma şartlarının denetimi ve düzenlenmesi, mühendislik asgari ücretinin kontrolü hakkında yazılarımızı ilettik ve takipçisi olacağız.

Beyaz Baretli Kadınlar projemizin 2. yılında büyüyen kadromuz ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu dönem, diğer Şubelerimizden ve diğer meslek odalarımızdan aldığımız destekle gelişen projemizin sadece Şubemizle sınırlı kalmayıp yayılacağına inanıyoruz.

Çok yakın zamanda ise, yepyeni bir projeyi hayata geçirme hedefindeyiz: KÖPRÜ. Öğrenci üye örgütlenmemiz olan genç-İMO temsilcilerine yönelik planladığımız projemiz ile deneyimli meslektaşlarımızla öğrencilerimizi buluşturacağız. Öğrencilik yıllarında yapacakları temsilcilik görevi ile Odalarına sahip çıkan öğrencilerimiz, meslektaşlarımızın deneyimleri aracılığı ile kendi yollarını çizecekler.

Bir yandan Şubemize iş aradığını beyan eden meslektaşlarımıza yönelik düzenlemiş olduğumuz uzmanlık eğitimlerine devam ediyoruz. Ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan işsizlik ile karşı karşıya kalan meslektaşlarımız yalnız olmadıklarını billmelidir. Bizleri, bu karamsar tabloda ayakta tutacak olan örgütlü hareket etmek olacaktır.

Bu koşullar altında, üyelerimizin mesleki gelişim, çalışma koşulları ve istihdamın arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılması konularında hazırladığımız önergelerimizi ilettiğimiz İMO 47. Dönem Genel Kurulumuzu 19 -20 Eylül 2020 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirdik.

Ancak, Ekim ayı içerisinde yapılması planlanan TMMOB 46. Dönem Genel Kurulu Ankara Valiliği İl Umumi Hıfzısıhha Kurulu kararı ile ertelendi. Siyasi parti kongrelerinin yapılmasında engel görülmeyen ancak sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları, birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek olan etkinliklerin ve genel kurullarının ertelenmesi gerektiği belirtilen bu karar ile, zengin ile fakiri ayırmadığı söylenen corona virüsün siyasi partilerle meslek örgütlerini ayırmış olduğunu öğrenmiş olduk.

Biz de virüsle olan mesafemizi koruyup önlemimizi alalım o zaman. Bizim bağışıklık sistemimiz; bilimi, kamu yararını, demokrasiyi, eşitliği temel alan bakış açımız ve meslektaşlarımız arasında örgütlülük bilinciyle kurduğumuz dayanışmadır.

Güçlü tutalım…