Deprem sonrası hasar tespit izlenimleri

Değerli meslektaşlarım,

Erkin Özer
İnşaat Mühendisi

30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan İzmir depreminden sonra; İMO İzmir şubesi ve İKK ortak çalışmasıyla; vatandaşlarımızın endişelerini ve korkularını gidermek ve doğru bilgilenmelerine yardımcı olmak amacıyla, binalarındaki hasarları gözlemleme yöntemiyle önem değerlendirmesi yaparak sınıflandırdık. Bu çalışma tamamen gönüllülük esasıyla yapıldı. Vatandaşlarımızın ilk sorusu “ücreti ne kadar?” oluyordu ve ücretsiz olduğunu belirttiğimizde çok mutlu olduklarını görüyorduk. Gittiğimiz binalarda vatandaşların söylediği ‘’biz sizlere, inşaat mühendislerine güveniyoruz’’ ifadesi çalışmalarımızda bizi çok mutlu ediyor, çalışmalarımıza güç veriyor, enerji veriyor ve hiç yorgunluk hissetmeden çalışıyorduk.

Gittiğimiz binalarda genellikle hafif hasarlı yada hasarsız binalarla karşılaşıyorduk. Tabii dairelerde sıva ve duvar çatlağı olarak gözlemlediğimiz hasarlara rastlıyorduk. Kiriş ve kolon üzerindeki çatlaklarda ise, üzerindeki sıvayı kazıyıp betonun üzerindeki hasarı arıyorduk. Bu çalışmalarımızı vatandaşlarımız hep takdir ve teşekkürle cevaplıyordu. Sıva ve duvar çatlağını görünceyaşadıkları travmanın, korkunun ve endişenin yerini biraz huzur alıyordu. Evini terk etmeyi düşünen birçok vatandaşın bu kararlarından vazgeçtiklerini görüyorduk.

Tabii bu arada binalarda kentsel dönüşüm, güçlendirme gibi kavramlar yanlış ve kirli bilgilerden dolayı tartışmalara sebep olmuştu. Bu konuda da gerekli bilgilendirmeleri yapıyorduk. Özellikle hasarsız veya az hasarlı binalarda, ekonomik olanakları uygun olan vatandaşların kentsel dönüşüm baskıları diğer vatandaşları çok zorluyordu.  Bizim yapmış olduğumuz çalışmanın gözlemsel olduğunu anlatıp, tartışmaya doğru şekilde devam etmelerine yardımcı oluyorduk.

Böyle bir çalışmayla mesleğimize sahip çıktığımızı bir kez daha vurgulamış olduk. Tekrar böyle bir afet yaşanmaması dileğiyle, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Tanrıdan rahmet diliyorum. Herkese geçmiş olsun.