Herkese merhaba, öncelikle yeni yılın hepimiz için sağlıklı ve mutlu geçmesini dilerim. İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi yeni döneme ilk defa düzenleyeceği “Mesleğe Köprü” projesi ile başladı. Proje İzmir’de bulunan üniversitelerimizdeki genç-imo temsilcilerimiz ile meslekte deneyimli meslektaşlarımız arasında menti-mentör ilişkisine dayanıyor. Köprü kelimesinin mesleğimiz ve insanlık için anlamından yola çıkılarak; projenin amacıyla da kıyaslayınca proje ismi için manidar bir seçim olduğunu düşünüyorum. Projenin hazırlık aşamasında diğer üniversitelerden birkaç arkadaşımla beraber ben de görev aldım. Hazırlık aşamasında genel olarak eksiklerimizi, ihtiyaçlarımızı ve taleplerimizi diğer öğrenci arkadaşlarımızı düşünerek ve araştırmalar yaparak belirledik. Belirlediğimiz hususların hepsini sunma fırsatı elde ettik. Bizlere bu fırsatı veren Odamıza teşekkür ederim. Odamız, hazırlık sürecinde düşüncelerimizi dikkate alarak bir kez daha gençlerin fikirlerini önemsediğini ve ihtiyaçlara yönelik hareket ettiğini gösterdi.
Mühendis adaylarının ve mühendislerin toplumuna karşı duyarlı, etik kurallara uyan, mesleki dayanışmanın farkında, ülkesinde ve dünyada gelişmeleri takip edebilen, bu gelişmelere yorumlar yapabilen bireyler olmaları gerekmektedir. Bu hususlar göz önüne alınarak, projemiz teknik alanda gelişmenin yanında sosyal alanda da öğretici ve gelişimsel olmayı hedeflemektedir. Sosyal farkındalık adına eğitimler hali hazırda kurs programı dahilinde hazırlanmaktadır. Teknik anlamda bakacak olursak, Odamızın yürüttüğü diğer projelerdeki arkadaşlarımızla birlikte hakediş ve metraj kursu, yapısal tasarım kurslarına katılma fırsatı elde ettik. Ayrıca yabancı dil (İngilizce) kursu da seviyeler belirlenerek kısa bir süre önce başladı.
Eşleşmeler dahilinde mentilerin ve mentörlerin ilk defa buluştuğu tanışma toplantısı öncesinde her iki grupta ilişkileri yürütme hususunda eğitimler alınmış ve profesyonel olarak projeye hazırlık yapılmıştır. Karşılıklı güven ilişkisine dayanılarak 28 kişi proje kapsamında eşleştirilmiştir. Tanışma toplantısı 19 Aralık 2020 tarihinde yapılmış ve bu tarihten itibaren görüşmeler online olarak başlamıştır. Projede mentörüm ile birlikte toplantıları yapmaya başladık. Bu toplantılar haftalık periyotlar halinde devam edecek ve haziran ayına kadar devam edecek. Toplantı olarak isimlendirdiğime bakmayın; planladığımız süre zarfı içerisinde mühendislik, yaşantı, tecrübelerimiz, Ülkemiz, dünyadaki gelişmeler ve birçok konu hakkında karşılıklı saygı çerçevesinde sohbet ediyor, fikirlerimizi birbirimize sunuyoruz. Projenin daha başlarında olmamıza rağmen ben kendi menti-mentör ilişkimden farklı bakış açıları kazandığımı hissediyorum. Meslekten bir büyüğüm ile bir şeyler paylaşmak, zaman geçirmek bu zor zamanlarda beni mutlu ettiği kadar bana kadar güven de veriyor. Projenin başka katkılarının ise biz mühendis adaylarının kendi meslek odalarını daha iyi tanımaları, meslek dayanışmasının önemini daha iyi kavramamızı sağlamak olarak sıralayabiliriz.
Projede görev alan arkadaşlarıma, mentörlerimize, bizleri projeye hazırlamak için danışmanlık görevi üstlenen Sn. Murat Akkaya’ya, grup koordinatörlerimize, proje koordinatörü Sn. İpek Bulgurcu’ya, projeyi hayata geçiren İmo İzmir ailesine ve başkanımız Sn. Eylem Ulutaş Ayatar’a teşekkürlerimi sunarım. Nice projeler üretmek, görev almak için öncelikle sağlıklı olmamız gerekiyor. Pandemiyi bir süre daha kabullenip, dikkate alarak yaşamalıyız. Çevremizdeki insanların da böyle yaşaması için çabalamalıyız.
Bu zor günlerde sağlıcakla kalın. Saygılarımla.
Ufkun Yurdagül
Ege Üniversitesi