Mehmet Karcı’yı Son Yolculuğuna Uğurladık

1994-2002 yılları arasında Şubemizin 34, 35, 36 ve 37. Dönem Yönetim Kurulu Başkanlığını yapan Mehmet Karcı’yı 9 Ocak 2019 tarihinde Tepekule Kongre Merkezi’nde yaptığımız törenle uğurladık.
Mehmet Karcı’nın ailesi, dostları ve meslektaşlarımızın katıldığı tören saygı duruşu ile başladı. Daha sonra Karcı’nın aile ve Şubemiz arşivinden derlenen fotoğraflarının yer aldığı bir slayt sunumu gerçekleştirildi.
Daha sonra Meslek’te 40. Yılı için Odamıza göndermiş olduğu kendi yazdığı özgeçmişinin okunmasının ardından Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyemiz Hüseyin Kuzu, Mehmet Karcı’nın kardeşi Hülya Karcı, 68 kuşağı dönem arkadaşları adına Alaattin Yüksel, dönem arkadaşı İMO Onur Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Zafer Alku ve İMO Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe birer konuşma yaptılar.
Mehmet Karcı Tepekule’deki töreninden sonra Alsancak Hocazade Camiinde kılınan cenaze namazının ardından Manisa Kula’da defnedildi.
Kendisini saygıyla anıyor, ailesine, dostlarına, meslektaşlarımıza ve İMO camiasına başsağlığı diliyoruz.

Mehmet Karcı için Tepekule Kongre Merkezi’nde düzenlenen cenaze töreni (9 Ocak 2019)

Mehmet Karcı’nın Özgeçmişi

Mehmet Karcı’nın Odamız tarafından bu yıl yayınlanacak İnşaat Mühendisliği Hizmetinde 40 Yıl kitabı için yazdığı özgeçmişi

1 Mayıs 1950’de Kula’da doğdum. Benim doğduğum ev babamın ve dedemin de doğduğu ev. 5 kız kardeşim var. Babam kamyon şoförüydü, annem ev hanımı.
İlk ve orta öğrenimimi Salihli’de tamamladım. 1967-68 ders yılında Kıbrıs olaylarını protesto için miting yaptık.
1968-69 ders yılında İzmir’de resmi inşaat mühendisliğinin ilk öğrencilerinden oldum.
Türkiye Devrimci Gençlik Federasyonunun (TDGF-Dev-Genç) örgütlülüğünün yaygınlaşması sırasında Mühendislik Fakültesi Devrimci Gençlik Derneği kurucu başkanı oldum.
Ayrıca fakülte öğrenci temsilcisi seçildim. Fakülte kurullarında demokratik taleplerimizi savundum.
Sıkıyönetim ilanına kadar Söke, Salihli, Akhisar vb. yerlerde üretici mitinglerine, köylülerin toprak işgallerine katıldım. İşçilerin sendikal örgütlenmelerini destekleyen çalışmalar yaptım.
12 Mart 1971 muhtırasından sonra 26 Nisan’da ilan edilen sıkıyönetimde 70 arkadaşımla gözaltına alınarak Narlıdere İstihkam’da tutuklu kaldım.
Dev-Genç ana davasında yargılanmasına karar verilen arkadaşlarım Ankara’ya nakledildikten 2 hafta sonra 8 Dev-Genç’li tahliye edildik. Bizim fakülte yöneticileri diğerleri gibi jurnalleme yarışına girmemişti.
1 Ekim 1971’de Ege Üniversitesi açılış töreninde (Sıkıyönetim Komutanı, Vali ve bir Bakanın katıldığı) öğrencilerin ve yurtseverlerin demokratik haklarını savunan bir konuşma yaptım. Daha sonra 2 hafta gözaltında kaldım.
Türkiye Sosyalist İşçi Partisi’nin (TSİP) İzmir örgütlenmesinde çalıştım.
İzmir Yüksek Öğrenim Kültür Derneği’nin kurucu başkanı oldum. Deniz’lerin idamının düzmece bir mahkemede verildiğini içeren bildiri nedeniyle 4 arkadaşımla birlikte tutuklanarak Devlet Güvenlik Mahkemesinde yargılandık.
Mahkeme süresince avukatlarımızın DGM yasasının anayasaya aykırılık iddiasını mahkeme ciddi bulup Anayasa Mahkemesine başvurdu. DGM Yasası iptal edildi.
Sivil mahkemelerde devam eden duruşmalardan sonra 3’er yıl hapse mahkum olduk.
Tutuklanma, kaçak yaşama, okuldan atılma ve aflarla, geriye dönüşlerle ve süren devrimci kavga nedeniyle derler ikinci planda kaldı. 1968’de başladığım fakülteyi 1978’de bitirdim.
1795 yılında evlendim. İki kızım var.
Bir yandan mühendislik yaparken bir yandan da Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği’nin örgütlülüğünde ve diğer demokratik örgütlerde çalıştım. İzmir’de İnşaat Mühendisleri Odasında 2 dönem Yönetim Kurulu Üyeliği, 5 dönem Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptım.
Meslek hayatım boyunca genellikle betonarme projelerde yer aldım. 3.500’e yakın bina inşaatında şantiye şefi, proje müdür yardımcısı, proje müdürü (yapımcı ve kontrol teşkilatı) olarak görev yaptım. Bornova Belediyesi’nde 1990-1994 yılları arasında Belediye Başkan Yardımcılığı yaptım.
Hala güvenli konutu olmayanların, hala sağlık hizmetlerine ulaşamayanların, hala yeterli eğitim alamayanların, hala açlıktan, susuzluktan, vahşi kapitalizmin çevreyi katletmelerinin sonucu ölenlerin olduğu dünyada kurtuluşun sosyalizmde olduğunu düşünüyorum. Emekliyim.
Mehmet Karcı
Aralık 2018

[ngg src=”galleries” ids=”3″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]