TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarafından hazırlanan ‘Çeşme Turizm Projesi Ön Değerlendirme Raporu’, 25 Haziran 2020 tarihinde düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuyla paylaşıldı.
İzmir’de ‘Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ projesini hayata geçirmek için 24 Ocak 2020 tarihinde alınan acele kamulaştırma kararı, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile yürürlükten kaldırılmıştı. 2054 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı Alaçatı’da 178 parseli, Urla ilçesi Zeytineli mahallesine bağlı 333 parseli kapsıyordu. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarafından hazırlanan ‘Çeşme Turizm Projesi Ön Değerlendirme Raporu’, İzmir Mimarlık Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuyla paylaşıldı. Toplantıda, raporun, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy başta olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlara da ulaştırılacağını söyleyen TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başta olmak üzere Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ile de toplantı yaparak raporu onlara da açıklayacağız ve aykırı görüşümüzü ileteceğiz. Bu projenin kamu yararı taşımadığını belirterek, bu konuda tavır almalarını talep edeceğiz” dedi.
Hazırlanan rapora ilişkin çeşitli bilgiler paylaşan Melih Yalçın, “Bilindiği üzere, son aylarda ülkemizin ve bölgemizin en önemli doğal ve kültürel değerlerinden olan Çeşme Yarımadası için ‘turizm projesi’ tartışılmaktadır. Doğal ve kültürel varlıklarımızın talanı her geçen gün ivme kazanarak sürerken, iktidarın yeni bir ‘çılgın proje’ olarak yarımadayı hedef alması karşısında TMMOB bileşenleri olarak meslek alanlarımızdan yola çıkarak çeşitli uyarılarda bulunmuş ve çekincelerimizi kamuoyuyla da paylaşmıştık. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu’nu oluşturan odalar tarafından, tüm bu uyarıları bir araya getirerek toplu olarak kamuoyuna sunmak için titiz bir çalışma yürüterek yapılan çalışmanın sonunda, Çeşme Turizm Bölgesi Ön Değerlendirme Raporu hazırlanmıştır. Bugün burada sizlerle paylaştığımız rapor, Çevre Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Orman Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubelerinden meydana gelen çalışma grubu tarafından oluşturuldu. Raporumuzda, Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ne ilişkin sürecin gelişimi özetlenirken, bölgenin mevcut durumu ve projenin ortaya çıkarması olası sonuçlar da raporumuzun temel ögelerini oluşturmuştur. Yapılan bu çalışmanın, Çeşme Yarımadası’nın geleceğinin şekillenmesi yolunda ilgili mercilerce göz önünde bulundurularak ‘turizm’ adı altında geri dönüşü olmayan tahribatların önüne geçilmesine, doğal mirasımızın korunmasına, rant odaklı bir anlayışın değil, bilimsel verileri odağına alan ortak aklın ağır basmasına katkı sunmasını umut ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Projeye ilişkin hazırlanan raporun Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a da ulaştırılacağını kaydeden Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sonuç olarak sadece mesleki açıdan değerlendirdiğimizde bilimsel dayanaktan yoksun olarak gördüğümüz söz konusu proje, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve yasal mevzuata aykırı olması nedeniyle uygulanabilir olmadığı gibi yarımadanın doğasına zarar verecek ve kamu yararı taşımayan bir projedir. TMMOB’ye bağlı meslek odaları olarak, bilgi birikimimizi kentimizin kalıcı çıkarları için kullanmak, sermayenin saldırılarına karşı kentimizi ve doğamızı korumak toplumsal sorumluluklarımızdandır. Bugünden sonra da sürece ilişkin yaşanacak gelişmelere bağlı olarak kamuoyuna gerekli bilgilendirmeler yapılacak olup başta üyelerimiz olmak üzere, tüm İzmir halkını ve ilgili bütün kurumları bu sorumluluğa ortak olmaya, doğal ve kültürel varlıklarımızın korunması doğrultusunda iradelerini ortaya koymaya davet ediyoruz. Bugün raporu kamuoyuna sunmak için buradayız. Karara ilişkin açtığımız dava süreci devam ediyor. Başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer olmak üzere Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ile de toplantı yaparak raporu onlara da açıklayacağız ve aykırı görüşümüzü ileteceğiz. Bu projenin kamu yararı taşımadığını belirterek, bu konuda tavır almalarını talep edeceğiz. Raporu bakanlığa da ulaştıracağız. Herkes, projeye bulunduğu yerden bakıyor ama teknik bilgileri zayıf. O kısmı bizden öğrenmeye çalışıyorlar, biz de anlatmaya çalışıyoruz. Projenin çok sorunu var ama bu proje zaten sorunlarından öte İzmir’in geleceğini olumsuz etkileyecek ve yaşanmaz bir İzmir’e yol açabilecek bir proje olduğu için karşı çıkıyoruz. Bu kısmını anlatmak biraz zaman alacak ama kararlıyız.”
Yalçın’ın ardından rapor çalışmasına katkı koyan odalardan temsilciler de söz alarak projeye ilişkin görüşlerini basın mensupları ile paylaştılar.
‘Çeşme Turizm Projesi Ön Değerlendirme Raporu’na buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.