Başka bir yıl, başka bir yaşam

Yavaş yavaş ölürler
 Alışkanlıklarına esir olanlar,
 Her gün aynı yolları yürüyenler,
 
Ufuklarını genişletmeyen  ve  değiştirmeyenler ..”           

P. Neruda
Eylem Ulutaş Ayatar
İMO İzmir Şube Başkanı

Hepimiz için zor bir yılı geride bıraktık. Özellikle pandemi ve İzmir’de yaşadığımız deprem 2020 yılını bizim için unutulmaz yapacak. İnsanlık tarihi boyunca yüzyıllık zaman aralıklarıyla tekrarlanan salgın hastalıklardan biriyle geçtiğimiz yıl tanıştık ve etkisi halen devam etmekte.  Ama aynı zamanda bu yıl, toplumsal kaygıların bireysel kaygıların önüne geçtiği bir yıl oldu. 2020’nin başında kişisel geleceğimizi hayal ederken öncelik vermediğimiz konular belki de yılın sonuna geldiğimizde bizim için vazgeçilmez oldu. Hepsinden önemlisi, dayanışmanın verdiği gücü bir kez daha hissettik ve “her şeyin başı sağlık” cümlesi artık bizim için daha anlamlı…

30 Ekim’de İzmir’de yaşadığımız deprem, bu sefer yıkıma yol açtı ve tüm gözleri kentimize çevirdi. Depremde kaybettiklerimizin acısı hala taze ve sızısı yüreğimizde kalacak. Dünya kaynaklarını acımasızca tüketerek yaşanabilecek yeni gezegenler aradığımız bu yüzyılda, bilimin ve teknolojinin göz alıcı gelişimine rağmen, bir doğa olayı karşısındaki acizliğimiz ile bir kez daha sarsıldık.

Kendimizi kandırmayalım; 30 Ekim depreminde konuşulanlar, daha önce konuştuklarımızdı. Fay hatları, malzeme kalitesizliği, mesleki yetkinlik, denetim eksikliği, yönetmelikler ve sorumluluğun kimde olduğu… Biz bunları konuşurken insanlarımız enkaz altındaydı.

İklim değişikliği, kuraklık ve tarım krizi ile çok yakında tanışacağımız bir hayat kapımızda. Modern yaşamımızı sürdürebilmek için geliştirdiğimiz yeni yöntemler ve toplumsal ilişkiler sonucu doğanın tek sahibi olduğumuzu düşündük. Artık telafisi olmayan bir yıpranma ile karşı karşıyayız belki de.

Ancak, her türlü olumsuz koşula rağmen yan yana üretebilmek ve dayanışmanın yolunu bulmak bize cesaret verdi. Bu cesaret bize toplumsal geçmişimizi sorgulattı ve sicilimizin en kirli yönlerine bir daha ışık tuttu. İnsana ve doğaya veremediğimiz önemin ne kadar hayati olduğunu gösterdi.

Acısıyla sıkıntılarıyla yoğun duygusal durumlara maruz kaldığımız bir yılı uğurladık. Sadece takvimlerden eksilen bir gün olsa da, yeni bir yılı karşılamak bir başlangıçtır. Ve biz her yeni başlangıca umut yükleriz çoğu zaman. 2021 yılı sağlık, eğitim ve güvenli konutlarda barınma hakkına herkesin sahip olacağı adil bir yaşamın başlangıcı olsun, yarınlar kutlu olsun…