İzmir depreminin ardından Şubemizce gerçekleştirilen binalarda teknik inceleme çalışmaları

30 Ekim 2020 Cuma günü saat 14.51’de gerçekleşen 6.9 büyüklüğündeki deprem sonrası başta Bayraklı ilçesi olmak üzere birçok yapıda yıkım ve ağır hasar meydana gelmiştir.

Bu yıkımlar ve devam eden artçı depremler sebebiyle hemşehrilerimiz, binalarının güvenliği ile ilgili kaygılanmış, bilgi sahibi olana kadar panik ortamı yaşanmıştır.

Depremden hemen sonra Şubemizin Yapı Teknik Kurulu Bayraklı bölgesinde ön incelemelere başlamıştır. Bunu yanı sıra kamu binalarının incelenmesine öncelik verilmiştir.

Depremin ilk saatlerinden itibaren Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü yetkilileri ile irtibat halinde olan Şubemiz, sürecin içerisinde olmaya çalışmış, sahaya ve göreve çıkmaya gönüllü ve hazır olan hasar tespit eğitimi almış üyelerinin isimlerini, İl Müdürlüğünün çalışmalarında yer alması için bildirmiştir.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler neticesinde hasar tespit çalışmalarına ekiplerimiz ile ilgili bir organizasyon yapılamayacağının bildirilmesi üzerine Şubemiz panik halinde olan halkının yanında olmak için  Aşık Veysel Rekreasyon alanında “Hasar Tespit Danışma Masası” açmaya ve gönüllü inşaat mühendisi ekipleri kurarak talebi olan vatandaşların binasını inceleyerek sözlü teknik görüş sunmaya karar vermiştir.

İlk olarak, Danışma masasında ve sahada görev alacak gönüllü üyelerimizin sayısını arttırmak amacıyla üyelerimize duyuru yapılmış, geri bildirimde bulunan ve uygun olan üyelerimizden ekipler oluşturulmuştur.

3 Kasım 2020 tarihinde Prof. Dr. Alper İlki tarafından “Deprem Sonrasında Binaların Tespit Çalışmalarına İlişkin Bilgilendirme” başlığı ile gönüllü üyelerimize eğitim verilmiştir.

Hasar Tespit Danışma masamızda yapılan teknik bilgilendirmenin yanı sıra binasının incelenmesini  isteyen vatandaşlarımızdan başvuru  alınmıştır. Öncelik Bayraklı bölgesi olmak üzere başvuran  vatandaşlarımızın adreslerine gidilerek, binanın durumu ve sonrasında yapılması gerekenler ile ilgili detaylı bilgi verilmiş, deprem sonrası oluşan bilgi kirliliğinin önüne geçilmeye çalışılmıştır.

Danışma masasında ve teknik inceleme için gidilen binalarda, vatandaşlarımıza riskli yapı tespiti ve performans analizini kısaca tanıtan broşürler hazırlanarak dağıtılmıştır. Kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili bilgi verilmiştir.

Depremden bir hafta sonra başvuruları ve raporları dijital ortama taşımamızı sağlayan izmirdepremi. com web sitesi TMMOB İzmir İKK İle birlikte oluşturulmuş, vatandaşlarımıza bu site üzerinden konum bilgileri ve yapıya ait resimleri siteye yükleyerek başvuruda bulunma imkânı sağlanmıştır.

Aşık Veysel Rekreasyon alanında standımız 11 gün açık kalmış, sahadaki çalışmalarımız Aralık ayının ikinci haftasına kadar sürmüştür. Gönüllülerden oluşan 98 meslektaşımız, sahada ve stant başında görev almıştır. İzmir’in farklı ilçelerinden yaklaşık 800 binaya gidilerek deprem sonrası teknik inceleme yapılmış ve bilgi verilmiştir.

Hiçbir karşılık beklemeden,  canla başla çalışarak danışma masasında ve sahada görev alan şehirdeki panik havasının giderilmesini ve hemşehrilerimizin doğru bilgiye ulaşmasını sağlayan tüm gönüllü üyelerimize teşekkür ederiz.