TMMOB 7. Kadın Kurultayı

TMMOB 7. Kadın Kurultayı
Gülay Eminoğlu

Bugün içinde bulunduğumuz cinsiyet ayrımcılığının yaşandığı toplumda yani cinslerin nasıl davranacağı, neyi yapıp neyi yapamayacağı, yaşama ne düzeyde katılacağı gibi konular, kadınlar ve LGBTQ+ bireyler için negatif yönde ilerliyor. Bu eşitsizlikten en çok etkilenen meslek gruplarında çalışan mühendis, mimar ve şehir plancısı kadınların, hakları için bir araya geldiği yargılanmadan düşüncelerini özgürce dile getirdiği 7. Kadın kurultayındaydık.

Bu kurultayda ilk gün Tüm TMMOB Kadın İKK’ların sunumları gerçekleşti ve diğer illerde kadın meslektaşlarımız mücadelemizi nasıl sürdürüyor onları dinledik. İkinci gün,  ülkemizde yaşayan, kadın ve LGBTQ+ bireylerin yönelimi ve cinsiyeti yüzünden ayrımcılığa uğradığı çalışma alanlarında ne gibi düzenlemeler yapabiliriz ve TMMOB’lu Kadınlar olarak Odalarımız bünyesinde nasıl rahat özgür bir alan açabiliriz sorularına çözüm olan önergeler tartışıldı.

Cinsiyet eşitsizliğinin daha sık rastlandığı makina, inşaat ve maden mühendisliği gibi bölümlerde, mühendis kadınlar çoğu zaman iş bulamıyor, bulabilenler ise iş alanlarında mobbing, eşit koşullarda düşük ücrete çalıştırılma, taciz, bilgi ve deneyimine güvensizlik gibi sayısız bir çok durumla mücadele etmek durumunda kalıyor. Şantiye ve fabrikalarda yönetimde kadın istihdamının az olması, işçi ve ustalar tarafından kabul görmemesi yine cinsiyet ayrımcılığının bir göstergesi.

Sadece mühendislik alanında değil bütün sektörlerde pandemi döneminde işten ilk çıkarılan insanların çoğunluğunun kadın olması, taciz, tecavüz ve kadın cinayetlerinin hızla tırmanması, kadınlara yapılan çıplak aramaların cezasız kalması üstüne üstlük haklarını savunduğu için yargılanan kadınların olduğu bir dönemde toplumsal cinsiyet eşitliğini savunan ve ülkenin dört bir yanındaki kadınları, öğrencileri bu mücadeleye davet eden  TMMOB’lu kadınların çalışmalarını günden güne nasıl büyüyerek devam ettiğini gördük.

Çoğumuz ülkede kadınlara yönelik yapılan haksızlıkların farkındayız zaman zaman umutsuzluğa kapıldığımızda oluyor. TMMOB 7. Kadın kadın kurultayında ülkemizde var olan cinsiyet eşitsizliğinin karşısında duran ve mücadele eden yüzlerce kadını bir arada görünce geleceğe dair umutlarımız arttı çünkü biz kadınlar bir araya gelince her şeyden daha güçlü oluyoruz.