Beyaz baretli kadın olmak

Beyaz Baretli Kadınlar
Beyaz Baretli Kadınlar Başlangıç Toplantısı (13 Ekim 2019)
İsra Nur Yılmaz
İzmir Demokrasi Üniversitesi

Beyaz baretli kadın olmak, toplumun dayatmış olduğu iş hayatındaki cinsiyet ayrımına baştan karşı durmak, toplumdan ve tabularından korkmamak, manipülasyonlara boyun eğmemek ve güçlü olmak demektir. Tabi ki bunlar şart değil, hele ki güçlü olmak! Bunlar zorunluluklar olmadan kazanılması gereken özellikler fakat biz kadınlar zorunda bırakılıyoruz. Bir kadın veya bir insan ne isterse o olmalı ve öyle yaşamalıdır. Fakat toplumun yarattığı algılar karşısında ne yazık ki kadın mühendisler kendi hayatlarını kurabilmek, sevdikleri işi yapabilmek ve mutlu olabilmek adına güçlü olmaya mecbur bırakılıyorlar. Kadınlara karşı toplumun yaratmış olduğu standartların dışına çıkılması durumunda karşılaşılabilecek durumların yanı sıra bir de meslek aşağılanması veya uygun görülememesi gibi durumlar ortaya çıkınca işler olduğundan daha da zor bir hale geliyor. Peki, kimdir bu kadınlar? Neden buna maruz kalıyorlar? Kendi yollarında gitmek istedikleri için mi, yoksa sevdikleri işi yaptıkları için mi? Bilemiyoruz doğrusu! Sahi kim buldu erkeğin ve kadının işini? Kim dedi iş cinsiyet işidir diye?

Türkiye’deki kadın mühendis oranı TMMOB verilerine göre yüzde 22’nin üzerindedir. Bu kadınların birçoğu çalışma hayatına atılmadan önce kendi aileleri, toplum ve sınıf arkadaşları tarafından meslek hayatıyla ilgili manipülatif düşüncelere maruz bırakılıyor. Bu düşünceler, mesleğin yakıştırılamaması, kadın gücünün hafife alınması tarzında yıkıcı olan düşünceler. Aynı zamanda kadın narinliğinin bu işi kaldıramayacağı, erkek işi olacağı, toz toprak ve makinenin kadına yakışmayacağı tarzında söylemler de mevcut. Böylece kadınlara karşı mobbing uygulanarak bir nevi mühendis kadınların davranışları değiştirilmek zorunda bırakılıyor ve meslek hayatına kırık ve yenik başlanmalarına neden olunuyor.

Peki neden kadınlar değişmeli? Neden oldukları gibi bu işi yapmaları toplum tarafından kabul görmüyor ve neden yakıştırılmıyor? Kibar ve zarif bir kadın çimentoyla çalışamaz mı? Sert ve güçlü bir kadın yemek yapamaz mı? Elbette yapar, insan isterse her şeyi yapar! Tıpkı eril birliğin bu algıları biz kadınlara dayattıkları gibi…

Peki ya bu kadınlar farkındalık edinebilselerdi iş hayatları süresince karşılaşabilecekleri; iş verenler ve çalışanlar tarafından oluşturulan beklentilerin yarattığı durumlara, manipülatif düşüncelere karşı güçlü durabilip hedefleri için emin adımlar atabilmeleri adına…
Peki ya bu mühendis adayı kadınlar; aynı zamanda güçlü, duygusal ve sosyal boyutta kendilerini geliştirmiş mühendis kadınlarla beraber öğrenme ortağı olarak bu farkındalıkları kazanmış olsaydılar? Ya bu güçlü kadınlar geleceğe çok güzel hedefler bıraksaydı? İşte Beyaz Baretli Kadınlar, benim açımdan tam olarak bu. Toplumun bütün kadın aşağılamasına, ötekileştirmesine rağmen, kadınların yalnız bırakılıp toplumun belirlediği kadere mahkûm olmasına boyun eğmeden kendi alanındaki umut dolu genç kadınları yetiştirme ilkesine inanan kadınlar!

Türkiye’nin genç mühendis kadınları için Beyaz Baretli Kadınlar var.
Kendim de bir Beyaz Baretli Kadın adayı olarak; kendi gözümden, projenin inanılmaz özverili, fedakar, güçlü mühendis kadınlarını ve projeyi anlatmak istedim. Proje, biz Beyaz Baretli Kadın adaylarının -menti- bütün bu algılara, manipüle edilmelere ve duygusal şiddetlere karşı tecrübeli ve başarılı Beyaz Baretli Kadınlardan -mentör- sosyal eğitimler almasını sağlıyor. Meslek hayatında ve daha öncesinde kendilerinin de yaşamış olduğu cinsiyet ayrımcılığından kaynaklanan; yarışa geriden başlama durumunu bizler de yaşamayalım diye, düzenli aralıklarla görüşmeler sağlanıp etkinlikler yapılarak güçlü bireyler olarak yetişmemiz sağlanıyor. Ayrıca meslek hayatına uyum sağlayabilmek adına değişmeden, olduğumuz gibi yaşanılan sorunların üstesinden gelmemiz, her türlü sosyal açıdan ve ağırlıklı olarak cinsiyet ayrımı konusunda eğitilmemiz ve bunların yanı sıra teknik eğitimlerle iş hayatına da hazır başlanmamız sağlanıyor. Bu proje sadece bizlere değil gelecekteki mühendis kadınlara da yatırım yapıyor. Bizler Beyaz Baretli Kadınlar olarak yalnızca toplumun tabularına karşı değil, geleceğin tabularına karşı da eğitiliyoruz. Yani biz Beyaz Baretli Kadın adayları inanılmaz kadın mühendisler tarafından; toplumun algılarını yıkarak mutlu, başarılı ve cesur mühendisler olarak geleceğe hazırlanıyoruz. Bize dayatılanı değil dilediğimizi yaşamak için bir aradayız.