Geleceği inşa eden kadınlar

Seray Tayran
Dokuz Eylül Üniverstesi

“Siz onlarca beyaz baretli kadını bir arada gördünüz mü hiç?” sorusunun cevabı genellikle bellidir. Kimi belki de hiç görmemiştir. Evet, bir proje bu cevabı bizlerde değiştirdi. Onlarca inşaat mühendisi ve adayı kadın bir araya geldi ve güçlerini birleştirdiler. İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesinin hayata geçirdiği Beyaz Baretli Kadınlar projesi genç kadın İnşaat Mühendisliği öğrencilerini mentorlük, sosyal mühendislik eğitimleri, teknik eğitimler, öğrenim bursu, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri gibi birçok alanda desteklemektedir. Projeyi bir cümle ile özetlesem de bu bir cümlenin etkisi oldukça büyük. Çünkü cinsiyet eşitsizliğinin yoğun olarak görüldüğü İnşaat Mühendisliğinde biz üniversiteli genç kadınların bu macera dolu yolculuğu aslında içinde bir direniş barındırır. Bu bağlamda her destek, her çabanın başarılı gençleri yaratmada katkısı büyüktür.

Çoğumuz cinsiyet ayrımcılığına dayalı profesyonellik dışı zihniyetle karşılaştığımızda ne yapacağımızı bilemez, üniversite tercihlerimizde kafamızda onlarca soruyla baş başa kalırdık ve sonuç belliydi biz kazanmıştık, artık hayalini kurduğumuz mesleği yapmaya bir adım atmıştık, peki ya sonrası? İşte tam o sonrasında hayatımıza Beyaz Baretli Kadınlar dahil oldu. Aynı yollardan geçmiş kadınlarla bir araya gelince sorularımıza, sorunlarımıza, ilerleyişimize dair bir bir cevaplar bulmaya başladık. Özgüveni yüksek, güçlü, idealist gençlere dönüşümümüzü gururla izledik.

Özellikle günümüz dünyasında çokça söz edilen “Akran Mentorlük” birçok büyük şirketin ve sosyal sorumluluk projelerinin bir numaralı aktörü haline gelmiş durumdadır. Projenin sağladığı en özel faydalardan biri olan akran mentorlük uygulaması sayesinde alanında uzmanlaşmış İnşaat Mühendisi kadınlar ve İzmir’de öğrenimine devam eden İnşaat Mühendisliği öğrencileri bir araya gelerek karşılıklı bir öğrenme süreci başlattılar. Bu süreç mentilerin gelişiminde oldukça etkili olurken mentorler için de unutulmaz bir deneyim haline geldi.

“Ben şimdi ne yapacağım?” sorusu bir öğrencinin kendine periyodik olarak sorduğu en net sorulardan biri. Cevap bulmak her zaman kolay değil ve özellikle mesleki endişeler ve gelecek kaygısı ile bir araya gelince psikolojik etkisi olumsuz yönde olmaktadır. Beyaz Baretli Kadınlar Projesinin sağladığı her bir teknik mühendislik eğitimi sadece mühendislik becerilerimizi geliştirmekle kalmadı aynı zamanda bizi mesleğe bağlayarak güçlendirdi.

Proje, nitelikli mühendis yetiştirilmesi amacının yanı sıra bir de farkındalık sahibi, toplum yararına mühendislik için çabalayan gençler amacıyla da yola çıktı. Sosyal eğitimler bu amaca ulaşılmasına oldukça etkili oldu. Toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri ile artık daha geniş bir bakış açısıyla cinsiyet, eşitlik, şiddet konularına bakabiliyor ve farkındalığımızı en üst seviyeye çıkarmaya çalışıyoruz.

Kısacası biz beyaz baretli kadınlar ile bir yoldayız. Direksiyonun başında mentiler, yanlarında daha önce o yollardan geçmiş mentorler ile engelleri bir bir aşarak bu yolda ilerliyorlar. Arabalarına teknik-sosyal eğitimlerle destek sağlanıyor ve arabanın camları artık daha parlak önümüz, geleceğimiz artık daha iyi görünüyor. Önümüzü aydınlatan tüm beyaz baretli kadınlara teşekkürü bir borç bilirim. İyi ki varsınız.