Beyaz Baretli Kadınlar

Beyaz Baretli Kadınlar
Beyaz Baretli Kadınlar Başlangıç Toplantısı (13 Ekim 2019)
Aynur Gündoğdu

Sevgili meslektaşlarımız, 

İkinci yılını dolduran Beyaz Baretli Kadınlar (BBK)  projesi,  meslektaşlarımızın desteği ile daha da büyümüş,  İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’ne büyük bir  prestij kazandırmıştır.  

BBK, İzmir’de okuyan kadın öğrencilerimiz ile bu projeye gönül vermiş kadın meslektaşlarımızı bir araya getiren ve öğrenme ilişkisi oluşturan menti&mentör programıdır. Şubemizin Kadın Komisyonunun başlattığı, fikir annesi ve proje sorumlusu sevgili İpek Bulgurcu’nun büyük özverisi ve proje yönetiminde, koordinasyonda, mentor olarak görev alan tüm meslektaşlarımızın çabası, değerli danışmanımız Murat Akkaya’nın profesyonel desteği ile bugünlere gelmiştir. Karşılıklı öğrenme ilişkisini geliştiren, mentilerimiz için mentorlerinin hayat çizgilerini kendilerine göre yorumladıkları, mentorlerimiz için ise gençlerin enerjisi, heyecanı ile mesleğe başlayan mentilerinin mutluluğuna şahit oldukları bir projedir BBK…

Bu dönem BBK ile birlikte Akran Mentorlük ve Köprü projelerini de hayata geçirmiş bulunan yönetim kadromuz, yaklaşık 100 kişi ile BBK, 100 kişi ile Akran Mentorlük ve Köprü projelerini yürütmüş ve öğrenci meslektaşlarımızın hayatlarına dokunma fırsatı yakalamıştır. Geçen yıl projede menti olan BBK üyelerimiz bu yıl, Akran projemiz ile okullarına yeni başlayan kadın öğrencilere mentör olmuştur. Köprü projemiz ise genç-İMO ‘da temsilcilik görevini üstlenen öğrencilerimizi bu  öğrenme ilişkisine  katmayı hedeflemiştir. Projeye katılan tüm paydaşlar ise bizlere günden güne büyümenin gururunu yaşatmıştır. Bu kadar büyük özveri ve emeğin karşılığında birbirine sımsıkı sarılan mentiler ve onların yoldaşı olan mentorler ve koordinasyon ekibimiz ile büyüyen bir aile olduk.

Pandemi koşullarının tüm zorluğuna rağmen yürütülen ve devam etmesini hedeflediğimiz  projelerimizde yer alan öğrencilerimiz  mesleki ve kişisel gelişim eğitimlerine online katılım sağlamış, okul programları ile birlikte dijital ortama mahkum kalmanın zorluğunu mentorleri ile konuşarak, paylaşarak azaltmış, kendilerini iyi hissetmelerini sağlayacak ortamlar bulmuşlardır. Maalesef, öğrenim hayatlarını ekran karşısında yaşamak bir öğrenci için ne kadar zor ise onların bu yüklerini azaltmaya çalışan mentorlerimiz için de o kadar zor olmuştur.  Mentilerimizin içinde bulunduğu bu dönemin en az sancılı geçmesini hedefleyen mentorlerimiz ile ilişkilerini en  üst noktaya taşıyan unsur ise eşleşmelerindeki titizliktir. Doldurulan anketlerin değerlendirilmesi, birebir öğrenci ile iletişim ve mentorün yakından tanıma izlenimleri bu başarıyı üst seviyeye taşıyan koordinasyon ekibinin çabası ve başarısıdır.

BBK projesi ile Şubemiz, şehrimizde okuyan kadın öğrencilerimizin kişisel gelişim programlarının yanında, mesleki alanda da  birçok kurs ve eğitime katılarak kendini yetiştirmesine olanak sağlamış, kadınlarımızın birçok alanda yer almasını sağlayacak platformlar geliştirmiştir.

Kendine güvenen mesleki anlamda birçok donanıma sahip olarak mezun olan arkadaşlarımızın ülkemizdeki darboğaza rağmen çoğunun iş bularak hayata adım atmasını görmek ise bizi ayrıca  gururlandırıp mutlu etmiştir. 

Peki ne amaçlanmıştır BBK ile?

Mesleki, kişisel ve toplumsal  misyonumuz, örgütsel bütünlük, mesleki birlik ve etik değerlerimize sahip meslektaşlarımızın yetişmesi amaçlanmıştır. Bugün gelinen noktada  Odaları yok etmeyi hedefleyen, görevlerini hiçe sayan zihniyete karşı birlik ve beraberliğin ne kadar önemli olduğu, örgütsel bütünlük içinde gerek toplumsal gerek mesleki sorunlarımıza sahip çıkmayı hedefleyen meslektaşlarımızı kazanmaktır amacımız…

BBK, taşıdığı misyon açısından burada anlatılmaya çalışılan birkaç cümleye sığacakbir proje değildir. Ayrıca, emek ile özverinin birlikte yoğrulduğu bir projedir. Bu nedenle, görev yapan tüm meslektaşlarımıza yönetim kurulumuz adına en içten dileklerimizle teşekkürlerimizi sunarız. Cinsiyet ayrımcılığının yaşanmadığı günlerde yaşamanın arzusuyla başlattığımız projemiz, ancak meslektaşlarımızın desteği ile yaşayacaktır.