Beyaz Baretli Kadınlar Projesi 3. Yılında

Havva Nur Arık
BBK Menti
MCBÜ

İnşaat mühendisliğini tercih ettiğim günden itibaren bir yönlendirmeye ihtiyaç duyduğumu hissettim. 1. Sınıfta farklı projeleri araştırmaya başlamıştım fakat kendime uygun bir proje bulamıyordum. 2. Sınıf olmama az bir süre kala Beyaz Baretli Kadınlar Projesini duydum. Bu proje Türkiye’de bir ilk niteliğindeydi. Heyecanlanıp hemen başvurdum. Başvurum değerlendirildi ve yüz yüze mülakata çağrıldım. İlk mülakat dün gibi aklımda. Heyecandan nasıl davranacağımı bilemiyordum ama içerideki sıcak ortamdan dolayı mutluydum da. Daha sonra sürecin olumlu tamamlandığını öğrenince benden mutlusu yoktu. Menti ve mentorlük eğitimleri verildi ve birçok çalışma sonunda mentor eşleşmelerimiz açıklandı. Mentorlerimizle tanıştık, kahveler içildi. Sanki daha önce tanışıyormuşuz gibi hissettim. Beyaz Baretli Kadınlar Projesinde birçok eğitim ve atölye çalışması yaptık. Toplumsal konularda eğitimler alarak günden güne kişisel gelişimimizde olumlu adımlar attık. O an eğitimler alırken fark edilmiyor belki ama şu anda düşüncelerim, konuşmalarım, davranışlarım kısaca beni ben yapan her şey o eğitimler sayesinde gelişti.

Projenin ilk yılı tamamlanırken projede yer alan bütün kadınlar arasında büyük bir dayanışma oluştuğunu görmek kaçınılmazdı. Bu dayanışma, insana yalnız olmadığını hissettiriyor ve psikolojik olarak çok büyük bir destek sağlıyor. Projenin 2. yılında artık 3. Sınıf öğrencisi olduğum için daha çok teknik kurslar ve eğitimler almaya başlamıştım. Projeye yeni katılan arkadaşlara yol göstermeye başlamıştım en önemlisi de Beyaz Baretli Kadınlar ruhunu taşıdığımı hissetmiştim. Projemiz pandemi nedeniyle online devam ediyordu ve bu süreç tahminimden daha hızlı ve kolay gerçekleşmişti. Bu yıl Beyaz Baretli Kadınlar Projesinde 3. yılım ve son sınıf öğrencisiyim. Bu yıl da yeni bir serüvene başladım. Her yıl farklı bir mentor atandığı için projeye dair heyecan ve isteğimiz sürekli taze kalıyor.

Ek olarak Akran Mentorlük programına da mentor olarak dahil oldum. Bu bambaşka bir deneyim oluyor benim için. 2 yıldır menti olarak yer alırken bu yıl ekstra mentor olarak da yer almaya başladım. Mentim 1. sınıf öğrencisi, ona her görüşmemizde bir şeyler katabilmek için çabalıyorum. Kendi sürecimi anlatarak yaşadığı şeylerde yalnız olmadığını hissettirmeye çalışıyorum. Benim Beyaz Baretli Kadınlar Projesinde 3 yıllık serüvenim anlatmakla bitmez ama tek bir cümleyle özetlemek gerekirse; Beyaz Baretli Kadınlar Projesi benim hayatımın dönüm noktalarından biridir.

Beyaz Baretli Kadınlar 2021-2022 Dönemi Başlangıç Toplantısı