Cam tavanları kırdık mı gerçekten?

Fatma Sağdıçoğlu
BBK Menti
İKÇÜ

Bugün bilindiği üzere birçok inşaat firması erkek egemen firmalar. Bunun en büyük kanıtlarından biri de inşaat mühendisi iş ilanlarında hala özellikle erkek mühendis tercihi bulunması. Peki, biz kadınlar karşılaştığımız bu zorluklarla nasıl savaştık ve ne kadar yol kat ettik? Bu yazıda biraz olumlu şeylerden bahsetmek istiyorum çünkü ben yavaş yavaş cam tavanları kırdığımıza inanıyorum.

Bizler bu yola kadın mühendisler de vardır diyerek çıktık. Eminim ki sizler de bu yola çıktığınızda yapamazsın zorlanırsın kelimelerini duymanıza rağmen çok istediğiniz için ilk adımı atarak çıktınız. Ben bu yola Paulo Coelho’nun şu sözüyle çıktım; “Bir şeyi gerçekten istersen, onu gerçekleştirmek için bütün evren iş birliği yapar.” Her çabamda her savaşımda bu sözün ne kadar doğru olduğunun farkına vardım ve bu sözü kendime hatırlatarak pes etmeden ilerledim.

Birleşmiş Milletler tarafından 1977 yılında ilan edilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 45 yıldır kutlanıyor. Biz kadınlar da bu süreçte birlik olarak eşitliği sağlamaya çalışıyoruz. Ben de kadın bir inşaat mühendisi olarak kadın mühendislerin de var olduğunu ve eşit hakları olduğunu her koşulda dile getirdim. Gerek şantiyede kadından mühendis olmaz diyen ustaya, gerek kadın için şartları ağır bir meslek diyen akrabalarıma karşı yapabildiğimce direttim ve pes etmedim. Daha sonra beni değiştirmeye çalışan insanların kadın erkek eşitliğini benimseyerek kendilerinin değiştiğini gördüm. Basmakalıp söylemleri tekrar tekrar söylemek yerine artık bana hak verdiklerini görmeye başladım. Böylelikle yeni nesil de bu bilinçle kadın erkek eşitliğini kabul ederek iş hayatında yaşadığımız zorlukları aza indirgemiş oldu. Bu değişime ne yazık ki “kadın var küfür etme”, “kadın var kavga çıkarma” sözleri ile başlasak da biz kadınlar savaşımızı sürdürdükçe cam tavanları kırdığımızı ve istediğimiz eşitliği sağlamaya başladığımıza inanıyorum.

Bu yüzden 8 Mart 2022 tarihindeki bu yazımda artık yaşadığımız olumsuzluklar yerine verdiğimiz emeğin karşılık bulduğunu hissetmek istediğimi belirtmek istedim. Yani bu yolda yalnız olmadığımızı hepimizin hissetmesini ve zaferimize yaklaştığımızı söylemek istedim. Buradan şunu da belirtmek isterim; ben de bu hissi uyandıran; bizleri, bütün savaşçı kadınları bu güzel çatı altında topladığı için sevgili BBK ailesine çok teşekkür ederim.

Umarım önümüzdeki 8 Mart’ta bu duyguyu daha fazla hissederek çok daha güzel günlere uyanmış oluruz.