Yılmadan mücadele ve hak arayışına devam diyerek kadın dayanışmasını selamlıyoruz

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kadın İnşaat Mühendisleri Komisyonunun 8 Mart nedeniyle yaptığı açıklama.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun.

8 Mart Dünya Kadınlar Gününde, bu yıl da toplumsal ve ekonomik sorunlar, pandemi ve savaşlardan en çok etkilenen kadınların eşitlik, özgürlük ve hak arayış mücadelesi devam ediyor. Kadınların mücadele ve hak arayışı arttıkça artan baskı ve hukuksuz uygulamalar yanında toplumsal farkındalık da artmaya başlamıştır. Şimdi yapılması gereken hayatın her alanında diğer kadınlar ile dayanışarak daha da fazla mücadele etmek ve görünür olmaktır.

8 Mart 1857’de ABD’nin New York kentinde 40 bin dokuma işçisi kadın, daha iyi çalışma koşulları ve eşit işe eşit ücret talepleriyle greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katıldı. 1857 yılında eşitlik talep eden işçilerin yaşadığı trajik olay, 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kabul edilmesine giden yolu açmıştır.

2006 yılından beri Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından eğitime erişim, ekonomiye katılım, siyasi temsil ve sağlık verileri ile oluşturulan Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi verileri yayımlanmaktadır. 2021 yılı Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi Raporunda 0.638 endeks puanı ile Türkiye, bir önceki yıla göre 3 sıra gerileyerek 156 ülke arasında 133. sırada yer almaktadır. Raporda 1 puan tam eşitlik anlamına geliyor. 2006 yılından beri endeksin metodolojisi değişmediğinden yıllara göre ülkelerin gerileme ve ilerlemelerini izlemek mümkün olmaktadır. Endekste 2021 yılı için Türkiye; kadınların ekonomiye katılımı ve fırsat eşitliği kategorisinde 140., eğitim olanaklarına erişimde 101., sağlıkta 105. ve siyasi yaşamda temsilde 114. sırada yer almıştır. Türkiye’nin endeks puanı olarak yıllar içerisinde artmış olsa da diğer ülkelere göre artış az olduğundan sıralamada geriye düşmektedir. Türkiye 2006 yılında 0.5850 endeks puanı ile 115 ülke içinde 105. sırada yer almıştır.

Pandeminin var olan cinsiyet eşitsizliğini daha da artıracak yönde olumsuz sonuçları olmuştur. Pandemi sürecinde, kadınlar erkeklere göre daha fazla iş ve gelir kayıpları yaşamış, karşılıksız ev içi emek yükünün daha da artması sonucu eve hapsolmuş, karantinanın etkisiyle aile içi şiddet artmıştır. 2021 yılı Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi Raporuna göre, kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması için en az 135.6 yıl, erkeklerle eşit ücrete sahip olması için ise 267.6 yıl geçmesi gerekiyor. Bir önceki yılın değerleri sırasıyla 99.5 yıl ve 257 yıl idi.

Var olan cinsiyet eşitsizliğini gidermek için özel eşitleyici sosyal devlet politikaları ve uygulamaları gerekirken buna pandemiden dolayı değişen yaşam, çalışma ve ekonomi şartları için ilave politikalar üretilmesi gereği eklenmiştir. Her alanda bu politikaların ve uygulamaların hayata geçirilebilmesi için, kadınların siyasi temsil ve üst düzey yönetici olma oranlarının artarak alınacak kararlarda etkin olmalarının sağlanması büyük önem taşımaktadır. Eşitsizliklerin giderilmesi talepleri için simgesel bir gün olan 8 Mart Kadınlar Gününde, kapitalizmin göz boyayıcı indirim oranları, çiçek hediyeleri değil toplumsal yaşamın her alanında kadınların ve erkeklerin eşit katılım olanaklarına sahip olması için üretilmesi gereken politikalar ve yapılması gerekenler konuşulmalıdır.

Kadınların siyasi temsil ve yönetimlerde olmasının önemi, kadın hakları konusunda en büyük kazanımlardan biri olan İstanbul Sözleşmesinin 20 Mart 2021 tarihinde geceden sabaha Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile hukuksuz bir şekilde feshedilmesinde bir kez daha ortaya çıkmıştır. Kadınlar kendi hayatlarını etkileyecek yasaların, kararların oluşturulmasında etkin rol almalı ve hak talepleri için mücadele vermelidirler. Kadın komisyonu olarak, meslektaşlarımızı ve tüm kadınları bizi evlere hapsetmeye çalışanlara karşı, hayatın her alanında daha fazla yer alarak dayanışma ile mücadelemizi çoğaltmaya davet ediyoruz.

Her şeye rağmen İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz diyerek, tüm emekçi kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyoruz.

Yaşasın örgütlü mücadelemiz.

İMO Kadın İnşaat Mühendisleri Komisyonu