Salda Gölü, Eğridir Gölü, Isparta gezisi

Ahmet Gürel
İnş. Müh.

İnşaat Mühendisleri Odası Sosyal Kültürel Etkinlikler Komisyonu olarak 3-5 Haziran 2022 tarihleri arasında Salda Gölü, Eğridir Gölü, Isparta gezisi düzenledik.

Salda Gölü
3 Haziran 2022

İlk durağımız, Burdur İli Yeşilova ilçesine 4 km uzaklıktaki Salda Gölüydü. Gölün kumlarının kazılıp, götürülemediği bir bölgesinde, kurallara uygun olarak göle ulaştık. Gölde, daha önce yaşananları görüp, ilk çevre şokunu yaşadık. Yola devam ederken, Burdur’a kadar yüzlerce mermer ocağına rastladık. Yeşilova’da küçük bir göle rastladık, bu gölün adı, Yaraşlı idi. Gölün içinde su yerine mermer tozu vardı, biraz daha devam ederse, gölün adı, “Mermer Gölü” olacaktı, Salda’dan sonra en önemli çevre sorunu burada yaşadık.

Burdur Ağlasun Sagalassos
3 Haziran 2022
Burdur Ağlasun İlçesi Sagalassos antik kenti ikinci durağımızdı. Sagalassos, Pisidia Bölgesi’nin Roma İmparatorluk Dönemi’nin en önemli şehriydi ve ören yerinde bulunan yapıların büyük bir çoğunluğu Roma Dönemi’ne aitti. İki bin yıllık kent, günümüz Ağlasun manzaralı bir konumdaydı. Ovasını önüne alan, sırtını dağa yaslayan bu Sagalassos, hem kentsel yerleşimi hem de korunma açısından çok mükemmeldi. Kentin en üst noktasındaki kaynak sularını anıtsal bir sunumla çeşmelerle kente sunulurken, kentin çevreci özelliklerini bizlere yansıtmıştı. Antik sulardan kana kana su içtik. Kentin yeraltına döşeli yağmur suyu kanalları ve antik su yollarının güzelliği biz mühendisleri hayrete düşürmüştü.

Anıtsal yapıların mükemmel bir şekilde restore edildiğini gözlemledik. Kazılardan çıkan onlarca heykelin, dönüş yolunda gezdiğimiz Burdur Müzesinde oluşu koruma amaçlı bir önemli bir güzellikti. Bu heykellerin kopyalarının, Sagalassos kentinde sergilenmiş olması da modern müzeciliğin gereğiydi.

Eğirdir Gölü
4 Haziran 2022
O akşam Isparta’da konaklayan gezginlerin ikinci gün ilk durağı, Türkiye’nin dördüncü büyük gölü olan Eğirdir Gölü idi. Seyirtepe’den çekilen fotoğraflarda; Eğirdir Gölünün güzelliğini ortasına uzanan Can Ada’sı tamamlıyordu.
Kendimizi, seyir terasından zor ayırarak, Isparta’ın en güzel ilçesi olan Eğirdir’e vardık. Göl, yörenin plaj ihtiyacına da cevap verirken, Kovada Milli Parkı ile Eğirdir Gölünün suyu Akdeniz’e ulaşır. Tatlı su olan bu göl, Isparta’nın içme suyunu da karşılarken, köylerin kanalizasyonlarının göle akışlarının engellenmesi gerekir. Gölün bir parçası olan, kurumuş Hoyran Gölü, ovada yağmurlama ve damlama sulama yaygınlaşması ile tekrar eski suyuna kavuşacaktır, sanırım.

Isparta Gölcük
4 Haziran 2022

Isparta Merkez ilçenin güney batısında yer alan Gölcük gölü Tabiat Parkı’nın güzelliği, gezginleri etkiledi. Isparta’ya İçme suyu veren volkanik gölün, konumu gereği kirlenmemesi, övgüye değer bulundu. Gölcük curufları, Eğirdir’e kadar uzanırken, Isparta’yı küle boğduğu için, zemin projelerinin daha dikkatli yapılması gerektiği anlatıldı.

Isparta Güneyköy Gül Festivali

5 Haziran 2022

Gezimizin son günü, Güneykent köyündeki halı festivaline katıldık. Önce Gülbirlik tarafından tahsis edilen gül bahçesinden gül topladık. Müze haline getirilmiş olan eski gülyağı fabrikası gezildi ve festivale katılan ekipler izlendi, alışveriş yapılarak Burdur’a hareket edildi. Burdur Müzesi Sagalassos bölümü ilgi ile izlendi.