Beyaz Baretli Kadınlar Projesi

Beyaz Baretli Kadınlar
Beyaz Baretli Kadınlar Başlangıç Toplantısı (13 Ekim 2019)
Hazal Canpolat
Proje Yöneticisi

“Ben bu içimin yankısı, ben bu içimin koruyla
bu narı daha fazla taşıyamam.
Düşecek ellerimden, dağılıp dökülecek odaları,
Dayanamam.”

Birhan Keskin BA

Maruz kaldığı cinsiyetçi ayrım karşısında içinin koruyla yanan ve harekete geçen Beyaz Baretli Kadınlarız bizler.

Toplum tarafından “erkek işi” olarak kabul edilen eril inşaat sektöründe var olma mücadelesi veren mühendisleriz.

Kimimiz projeciyiz,  kimimiz şantiyeci…  Kimimiz mezun olduktan sonra akademide yükselmeyi tercih etti, kimimiz kabına sığamayıp diyar diyar dünyadaki inşaatlarda emek verdi. Farklı alanlarda olsak da hepimiz aynı cinsiyetçi ayrımla mücadele ettik ve hala etmekteyiz.

En büyük hayalimiz ise “Bizden sonra gelecek kadın meslektaşlarımızın ayrımcılığa maruz kalmaması, kaldığında, bunla mücadele edebilecek donanımda olması”

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesinin kadınları olarak bu hayalin etrafında toplanmaya ve çalışmaya başladık Şubat 2019’da.

Hedefimiz; erkek egemen mesleğimizde değişim yaratarak, üniversitelerin bu bölümünde okuyan genç kadın öğrencilerine destek vermek ve kadınların erkek meslektaşları ile eşit konuma gelmelerini sağlamaktı. Bu hedefimiz doğrultusunda ortaya çıktı Beyaz Baretli Kadınlar Projesi…

Eylül-Haziran 2019 tarihleri arasında İMO İzmir Şubesinde pilot proje olarak başlayan BBK ile üniversitelerin İnşaat Mühendisliği bölümünde okuyan kadın öğrencilerimize uygulanması için 4 ana modül belirlendi.

  • Bunlardan birincisi ve bizim en önemsediğimiz; Mentor-Menti ilişkisi… Usta-çırak gibi, Abla-kardeş gibi birçok ilişkiye benzetebileceğimiz mentorluk ilişkisinde Şubemizin deneyimli kadın mühendisleri Mentor, üniversitedeki kadın öğrenciler ise Menti rolüyle yer alıyor.

Mentor danışmanımız tarafından yapılan karakteristik testler sonucu bu yıl 23 Mentor-23 Menti eşleşmesi yapıldı ve yol arkadaşlığına başlandı.

  • Bir diğer modülümüz öğrenim bursu… Proje kapsamında ekonomik olarak desteğe ihtiyacı olan 21 kadın öğrencimize karşılıksız öğrenim bursu sağlamaya başladık.
  • Teknik Eğitim Modülü ile 70 kadın öğrencimiz Şubemizde düzenlenen özellikle Endüstri 4.0’a uyumlu ücretsiz bilgisayar kurslarına katılacaklar.
  • Teknik bilginin yanında mühendislerin ihtiyacı olan İletişim Becerileri, takım çalışması gibi Sosyal Eğitimler  projemizin bir diğer modülünü oluşturdu.
  • Ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimleri…  Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Şiddetle Mücadele Yöntemleri, İş Yeri Tacizi ve mobbing gibi birçok eğitim planlanarak öğrenci kadınlarımızın meslek hayatlarına farkındalığı yüksek bireyler olarak başlamaları hedeflendi…

Kadınların herhangi bir işi daha iyi yapabileceğine inananların, cinsiyetinden ötürü kadınların herhangi bir işi yapamayacağını savunanların tam karşısında duruyoruz. Bu bir üstünlük ya da kıyas mücadelesi değil, eşitlik mücadelesidir. Kadınları üretime, çalışma alanlarına, sosyal hayata… kısacası topluma dahil etme mücadelesidir.

Çünkü Kadınların var olmadığı ve üretmediği hiçbir toplum başarılı olamayacaktır. Günden güne destekçi sayısını arttıran ve sesini duyurmaya başlayan Beyaz Baretli Kadınlar ile mesleki ve demokratik kitle örgütümüz olan İnşaat Mühendisleri Odamızın da güçleneceğine inanıyoruz.

Bu yüzden de tüm cinsiyetçi ayrımlara ve müdahalelere karşı, gerçek bir eşitlik talebiyle kadın çalışmalarımızı sürdürmeye ve dayanışmaya devam edeceğiz.

Yaşasın Kadın Dayanışması


Beyaz Baretli Kadınlar İletişim:
www.beyazbaretlikadinlar.org
www.instagram.com/bbkizmir
www.facebook.com/bbkizmir