Yeni Mezun BBK Projesi katılımcısı Deniz Yıldız ile söyleşi

Balçova Belediyesi’nin Kültür Merkezi İkmal İnşaatı ihalesinde Teknik Kadro kapsamında yer alacak Saha Mühendisi kadrosuna yeni mezun (0-3 yıl) ve/veya Balçova Belediyesi’nin katkı koyduğu Beyaz Baretli Kadınlar Projesine katılım sağlamış yeni mezun şartı sonrası bu inşaatta çalışmaya başlayan Deniz YILDIZ ile gerçekleştirdiğimiz kısa söyleşi aşağıda yer almaktadır.

Merhaba, kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

İsmim Deniz Yıldız. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden 2021 Eylül ayında mezun oldum. Üniversitedeki son iki senemde Beyaz Baretli Kadınlar Projesinde menti olarak yer aldım.

Beyaz Baretli Kadınlar Projesine nasıl katıldınız?

İzmir İnşaat Mühendisleri Odası genç-İMO oluşumunda öğrenci temsilciliği yaptığım yıllarda kadın öğrenciler için mesleki ve sosyal anlamda oldukça kapsamlı bir proje üzerinde çalışıldığını öğrendim. Proje taslak durumundan çıkıp mentiler için başvurular başlayınca ben de hemen başvurumu yapıp bu toplulukta yer almak istedim.

Öğrencilikten inşaat mühendisliğine geçiş sürecinde bu projenin size nasıl katkıları oldu?

Öğrencilik hayatımda, erkek egemen bir sektöre atılacak olmanın endişelerini taşıyordum. Ayrıca bir inşaat mühendisinin öğrenmesi gereken sayısız program ve yabancı lisan olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda kendimi en iyi şekilde mesleğe hazırlamak adına araştırmalar yapmaktaydım. Bu proje sayesinde hayal ettiğimden de fazla programa erişme, alanında deneyimli mühendisler ile deneyim aktarımı sağlayabilme ve benimle aynı hayallere sahip olan kadın öğrenciler ile tanışabilme imkânına sahip oldum. Projede yer alan her birey ile bir gönül bağımız olduğuna yürekten inanıyorum. Bu nedenle Beyaz Baretli Kadınlar Projesinin yeri bende çok ayrıdır.

Meslek yaşamınıza böyle bir projeyle başlamanıza vesile olan BBK ve Balçova Belediyesi’nin ihale şartı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Mesleğe yeni başlayan her mühendis gibi; sayısız inşaat firmasının ilanlarında ‘deneyimli’ adlı bir koşulla karşılaştım. Peki biz yeni mezun mühendisler iş hayatına başlayamadan nasıl deneyim kazanabilirdik? Balçova Belediyesi’nin ihale şartını öğrendiğim zaman bu konuda bizlerin ellerinden tuttukları için büyük bir mutluluk duydum. Buradan bu fikri ortaya koyan ve hayata geçiren herkese teşekkür etmek istiyorum. Genç ve yolun başında bir mühendis olarak böyle bir projede yer almaktan kıvanç duyuyorum.

İnşaat mühendisliğinde okuyan kadın öğrencilere tavsiyeleriniz var mı?

Bir kadın olarak seçimleriniz gerek yakın çevreniz; aileniz, arkadaşlarınız, gerekse mesleki çevreniz; sıra arkadaşlarınız tarafından bile sorgulanabilir. Büyük hayallerle başladığınız bu yol size büyük kaygılar da getirebilir. Ancak bilin ki Türkiye’nin her bölgesinde sizlerle aynı hayallere sahip, aynı zorluklarla karşılaşan pek çok kadın öğrenci mevcut. Bu nedenle asla yalnız hissetmeyin. Seçtiğiniz yolda ilerlerken elinizden geldiği kadar okuyun, öğrenin, soru sormaktan çekinmeyin ve hayal kurun.