Büyük Kaybımız: Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı

Dr. Işıkhan Güler

Büyük kaybımız sevgili Adnan Oğuz Akyarlı Hocamın sonsuzluğa gidişi sonrası onunla ilgili yazı yazmak benim için çok zor bir görev. Hocamızın bizleri çok büyük acılara boğan vakitsiz kaybı hepimizi çok şaşırttı ve derinden yaraladı.

Adnan Hocam ile yollarımızın ilk kesiştiği yer benim doktora jürimde olması.     Aydınlık ve olumlu yaklaşımıyla akademik hayata başlamış oldum.  O andan itibaren Adnan Hocamla birlikte onun yol gösterici, yapıcı ve katkı koyan enerjisiyle birlikte yol yürümeye başladık. Türkiye’de ilk Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu’nun (1996)    yapılması konusundaki yol arkadaşlığımız devam etti.  Toplumsal sorunlar konusunda da hassas olan Yerel Demokrasi, halkın yönetime katılma,  özgürlük arayışı süreçlerinde Adnan Hocamla yol arkadaşlığımız Konak Kent Konseyi Başkanı olduğunda tekrar kesişti.  Birlikte Türkiye Kent Konseyleri Platformu kuruluşunda, çalışma ve toplumsal sorunları örgütlenerek çözme konularında birlikte çalışma ve ondan birçok şeyi öğrenme şansına sahip oldum.  

Yaşamımızda, zamanın durmasını ve yaşadıklarımızın gerçek olmadığına inanmak istediğimiz anlar vardır. İşte, şimdi gerçek olmasını dileyerek düşünüyorum; Adnan Hocamızın güler yüzü, sevgi dolu kişiliğiyle aramıza gelecek, bizlerle bilgilerini paylaşacak, yeni çalışmalara başlayacak, yoğun çalışma temposu ile farklı projeler üretecek, derslerini verecek, öğrencilerini yetiştirecek, çok sevdiği İzmir için, Ege için, Türkiye için,  tüm halklar için…  Kent Konseylerinde yoğun çalışarak koşulsuz hizmet verecek, İMO Kıyı-Deniz Uzmanlar kurulunda yeni projelere imza atacak, denizlerimizi, kıyılarımızı korumak için yaptığı bilimsel çalışmaları makaleler olarak yayınlanacak, akademik çalışmalarında yeni ufuklar arayacak,  tükenmeyen enerjisi ile bütün bu çalışmalarını eksiksiz yaparken sevgili ailesinin tam desteği ile onları bir an bile ihmal etmeden çalışacak, durmak bilmeden, yorulmadan ve en önemlisi doğrulardan ödün vermeden, sevgi dolu yüce yüreği ve ilkeli duruşu ile her zaman olduğu gibi ülkesine hizmet edecek…

Sevgili Adnan Hocamız aynı zamanda İMO Kıyı-Deniz Uzmanlar Kurulu üyesidir. Kendisi ile birlikte çalıştık. “Denizler Geleceğimizdir” teması ile yaptığımız çalışmalarda, yayınlarda Adnan Hocamızın bilimsel altyapısı, verdiği konferanslar, söyleşiler, ortaya attığı yeni projeler ile kurulumuzun her zaman önde koşan üyesi olmuştur.

Sevgili Adnan Hocamız bizlere kazandırdığı değerlerle, yapıcı katkılarıyla, sevgi dolu kişiliğiyle,  nezaketi, bilim, akıl, erdem bilgeliğin birleştiği kişiliğiyle ülkesi için Cumhuriyet aşığı olarak tükenmeyen heyecanı, çalışma azmi, her zaman dürüst güzel insan kişiliğiyle yol göstericimiz oldu ve olacaktır.  Işıklar içinde uyusun, yıldızlar yoldaşı olsun.

Son olarak benim de üyesi olduğum

İMO Kıyı Deniz Uzmanlar Kurulu taziye mesajını da sizlerle paylaşmak istiyorum;

İMO Kıyı ve Deniz Uzmanlar Kurulu; görev arkadaşları Sevgili Adnan Oğuz Akyarlı Hocamızı kaybetmenin derin üzüntüsü içindedir. Ülkemizin kıyı ve deniz alanlarını koruyarak ülke ve insan yararına kullanmak için yaptığı bilimsel çalışmalardan ödün vermeyen akademik duruşu, kurul için ortaya attığı yenilikçi çalışmalarla bizlere güç kazandıran sevgili Adnan Hocamız gülen yüzü, sevgi dolu yüreklendirici dostluğu, tükenmeye heyecanı, çalışma azmi ve ödün vermeyen akademik duruşu ile bizleri hep aydınlatacaktır. Kaybımız çok büyük, acımız çok derindir. Sevgili ailesine ve sevenlerine ve çalışma arkadaşlarına baş sağlığı dileriz,  

İMO Kıyı-Deniz Uzmanlar Kurulu
Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı
İMO Kıyı Mühendisliği Konferans Serisi “Kıyı Mühendisinin Toplumsal Sorumlulukları” Sunumundan Bir Bölüm