İKÇÜ ekibi DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışmasında ikincilik ödülü aldı

Ayşe Betül Yılmaz
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi

DASK tarafından düzenlenen, üniversitelerin lisans öğrencilerinden oluşan takımların katıldığı DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nın duyurusunu gördüğümüz gün İzmir Katip Çelebi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden yarışmaya katılmaya karar vererek Ayşe Betül Yılmaz, Ayşe Dilara Kılıç, Batuhan Samsun, Ercan Kurkut ve Gökhan Köse’den oluşan ekibimizi oluşturduk. Aralık ayında başladığımız tasarım ve proje teklif dosyasının hazırlanması ile ocak ayında başvurumuzu yaptık.

80’den fazla projenin başvurduğu ön elemede, finale seçilen 21 okuldan biri olduk. Maket malzemelerinin tarafımıza iletilmesiyle şubat ayında maketimizi yapmaya başladık. Planlanan şekilde 210 metre çubuk ile yaklaşık olarak 6500 parça kullanarak projemiz olan Stella Tower’ı ortaya çıkardık.

Bunu başarabilmek gerçekten zordu. Bazı zamanlar makette hatalarımız çıktı onları düzeltmek zamanımızı aldı. Çubukları tek tek kesip yapıştırmak bizi zaman zaman zorladı. Aynı zamanda posterimizi hazırladık. Sap2000 programını kullanarak deprem tahminlerimizi bulduk. En sonunda 182 cm boyundaki maketimizi okulumuzun bizlere tahsis etmiş olduğu araç ile İstanbul’a götürdük.

Yarışmanın ilk günü maketi sergi alanına götürdük ve maketimizle ilgili sunumumuzu gerçekleştirdik. Saygıdeğer jürinin görüşleri ile ilk günü tamamlamış olduk. Sonraki gün sarsma günüydü. 21 maketin hepsi aynı sarsmalara maruz bırakıldı ve sadece 6 maket göçmeden ayakta kaldı. Bunlardan birisi de projemiz Stella Tower’dı. 31 Mayıs 2022 tarihindeki ödül töreninde ise sayın jüri ve teknik kurulun bizlere verdiği puanlar ile yarışmayı 2. sırada tamamladığımızı öğrendik.

Bizlerden bu süreçte desteğini ve inancını esirgemeyen, başta danışmanlarımız olmak üzere Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Toğay ve Arş. Görevlisi Ali Alper Saylan’a, her türlü durumda yardımcı olmak için tüm imkanları seferber eden Prof. Dr. Mehmet Sorgun’a, ihtiyaçlarımıza kulak verip bizlere destek veren Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Saffet Köse’ye ve son olarak bizlerle bu heyecanı paylaşmak istediğiniz için sizlere çok teşekkür ederiz.

DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışmasında Stella Tower projleriyle ikincilik ödülünü alan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Ekibi