Yüksek tempolu bir yaşam: Staj

Ayşegül Gökgöz
İzmir Demokrasi Üniversitesi

Yaşamın her alanında kendimizi geliştirmeye adadığımız 20’li yaşlarımızda deneyimlemiş olduğum staj tecrübesi, her gencin tatması gereken ve gelecek zamanlarda mesleğini icra edebilmesi adına kariyeri için önemli bir adımdır. Online dönemden gerçek bir iş tecrübesine uzanan bu önemli adım dikkatli değerlendirilmelidir.

Staj tecrübesini kazanma serüveninde her işi düzenleyerek hareket etme becerisinin öneminin tadılması ise yaşam için yol gösterici bir boyuttur. Ofis ve şantiye yaşamının farklılıklarının yalnızca gerçek deneyimlerle kazanılması mesleğin yorucu ve dikkat edilmesi gereken noktalarını algılayıp, harekete geçmeye fayda sağlamaktadır.

Ofis stajında mesleğe dair programların öğrenilmesi, ofis ortamında çalışmanın konforu ve saygınlığının fark edilmesi ile gelecek yaşamda şantiye yaşamının mı yoksa ofis yaşantısının mı ağır basacağının kararı da verilebilmektedir.

Şantiye koşullarının ağır oluşu her kişi için fark edilebilir bir durumdur. Kıyafetten tutup, iş sürecindeki yorgunluğa kadar her detay birer zorluk içermektedir.  Şantiye ve ofis yaşamı arasında bariz farklar mevcuttur. Lakin şantiye yaşamı mesleğin en vazgeçilmez ve en önemli unsurudur.

Öğrenmeye açık olmak ve birlikte çalışılan kurumdaki her bireyden bir parça alarak stajı devam ettirmek ise mesleğimize yapmış olduğumuz en büyük yatırımdır. Birleştirmiş olduğumuz her bir bilgi gelecek yaşamdaki konforumuzu destekleyecek olan unsurdur.

Organize bir şekilde iş ortamına adapte olma ve insan ilişkilerinin yakından tanınması amacıyla staj, kişinin mesleki bilgilerini sorgulattıran ve eksik kalan kısımlarını da çevre yardımıyla tamamlattıran bir tecrübedir.

Gelecekte mesleği her detayıyla icra edebilmemizi sağlayan bu deneyim, sosyal ilişkilerde de gelişimi sağlayıp toplumda insan ilişkilerini de güçlendirmeye yarayan en önemli araçtır. Staj deneyimi meslek grubu fark etmeksizin yaşamda yer almalı, her yönden staj kurumu ve stajyer açısından en yüksek fayda sağlamalıdır.