genç İMO: Mesleğimize Başlamadan Hayatımızı Kaybediyoruz

genç-İMO 13. Dönem Öğrenci Konseyinin, Ankara’da hayatını kaybeden inşaat mühendisliği öğrencisi hakkında 16 Ağustos 2022 tarihinde yaptığı açıklama.

15.08.2022 tarihinde yaşanan fırtına ve sağanak yağış nedeniyle, Ankara’nın Yenimahalle bölgesinde yapılan Pasifik İnşaat’a ait Merkez Ankara Şantiyesinde, Hacettepe Üniversite 3. sınıf öğrencisi Taha Öztürk hayatını kaybetti. 2 sıra arkadaşımız da ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. (Bu arkadaşlarımızdan Emre Çetin de daha sonra hastanede vefat etti – İMO İzmir Şubesi)

Kaza göstere göstere geldi. Artık bu cümleyi duymaya o kadar alıştık ki cümlede bir gariplik olduğunu bile fark etmiyoruz. Alenen gelen bu kazalarda kaybettiğimiz kaçıncı can, saymakta bile zorlanıyoruz. Bundan sadece bir ay önce inşaatta göçük altında kalarak yaşamını yitiren Yasin Doğan arkadaşımızı, bugün ise Taha Öztürk arkadaşımızı toprağa veriyoruz. Bizler kaybettiğimiz bu arkadaşlarımızın birer isim olmadığını, her birinin bir ailesi olduğunu, arkadaşları ve dolu dolu yaşamak istediği bir hayatı olduğunu biliyoruz. Ancak görünen o ki bunu bilmeyenler var. Her kazada olduğu gibi sorumluluk alması gerekenler ellerini kirletmeden işin içinden çıkma derdindeler. Ancak o eller arkadaşlarımızın kanına bulanmışken bu mümkün değildir.

5510 ve 6331 sayılı kanunlar gereğince olası durumlara karşı çalışan şantiyenin gerekli önlemleri alması zorunludur. Ancak kendini kanundan dahi muaf gören bu kişiler Ankara Valiliği, ABB ve AFAD’ın fırtına uyarılarını da hiçe sayma hakkını kendilerinde görmüşlerdir. Kazadan önce çıkan şiddetli rüzgâr ve gökyüzünü kaplayan kara bulutlar son bir uyarı yapsa da bu uyarı da ciddiye alınmamış ve sonunda serbest halde bırakılan perde kolon kalıpları sıra arkadaşlarımızın üzerine devrilmiştir. Rüzgâr yükü sebebiyle kule vincin bile çalışamadığı bir durumda biz arkadaşlarımızı kaybettik. Bu kayba sebep olanlar ise yaşanan olaya “kaza” diyerek, olayın üstünü kapatmaya çalışıyor. İnşaat Mühendisleri Odası’nın bilirkişilerinin olay yerinde inceleme yapamaması, buna izin verilmemesi de malumun ilanıdır.

Kazalar çiğnenen kuralların intikamıdır. Kazayı önlemek ise bir görev ve sorumluluktur. Çalışanların can ve mal güvenliği çalıştıran işverenin sorumluluğundadır ve bunun için gerekli sağduyu gösterilmelidir. İtibardan tasarruf olur, ancak çalışan sağlığı ve güvenliğinden tasarruf olmaz. Bunu artık herkes anlamalıdır.

Yaşamını yitiren arkadaşımızın acılı ailesine başsağlığı, yaralı arkadaşlarımıza ve ailelerine de acil şifalar diliyor ve konunun takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna bildiriyoruz.

genç-İMO 13. Dönem Öğrenci Konseyi